Ţine Galaţiul în şah şi face profit uriaş: Compania de care depinde ÎNCĂLZIREA ORAŞULUI în această iarnă
Foto: Foto Bogdan Codrescu

Ţine Galaţiul în şah şi face profit uriaş: Compania de care depinde ÎNCĂLZIREA ORAŞULUI în această iarnă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Romgaz, compania de care depinde în mare măsură încălzirea Galaţiului în această iarnă, a câştigat pe primele nouă luni ale acestui an cu mult mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut


Faptul că încălzirea Galaţiului ţine de Romgaz Mediaş nu mai este demult un secret. De altfel, Electrocentrale Galaţi, unul dintre pionii importanţi ai termoficării oraşului, are şi acum o datorie de peste 120 de milioane de lei către furnizorul de gaz. Pentru a se putea asigura în condiţii normale funcţionarea întregului sistem de termoficare din oraş, cei de la Electrocentrale trebuie să încheie în fiecare lună câte un act adiţional cu cei de la Romgaz, prin care se obligă să îşi plătească la timp factura curentă. "Dacă în lunile de vară, factura noastră (n.r. a Electrocentrale) se ridică la aproximativ nouă milioane de lei noi, în lunile de iarnă, atunci când este pornit şi sistemul de termoficare, trebuie să plătim către cei de la Romgaz aproximativ 20 de milioane de lei", a explicat Sinan Mustafa, administratorul special al Electrocentrale. "La fiecare adunare generală a acţionarilor Romgaz se discută situaţia noastră", a mai explicat acesta.

În acest moment, Electrocentrale se află în insolvenţă, cel mai mare creditor fiind chiar Romgaz Mediaş, care are de recuperat de la Galaţi peste 140 de milioane de lei. De altfel, în cazul în care facturile nu se plătesc la timp, Galaţiul riscă să rămână fără căldură imediat după terminarea celui de-al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor. Practic, până pe data de 20 noiembrie, Electrocentrale Galaţi va trebui să vireze o nouă tranşă din datoria la zi, aferentă lunilor septembrie, octombrie şi, parţial, noiembrie.

O altă cauză a creşterii semnificative a profiturilor celor de la Romgaz este creşterea cu aproape 30 la sută a preţului gazelor naturale. Dacă marile companii sunt ajutate de stat prin intermediul subvenţiilor, cei care resimt din plin aceste creşteri sunt consumatorii casnici, adică populaţia.

Profituri uriaşe

Cu toate că are de încasat aceşti bani de la Galaţi, Romgaz Mediaş tot a reuşit să facă un profit uriaş în primele nouă luni ale acestui an, profit simţitor mai mare decât cel realizat în aceiaşi perioadă a anului trecut. Astfel, potrivit datelor oficiale furnizate de companie,într-un comunicat oficial remis de companie, pentru Bursa de Valori Bucureşti, "Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz Mediaş a încheiat primele nouă luni ale acestui an cu un profit net de 1,114 miliarde de lei, cu 317,103 milioane de lei, respectiv 39,79 la sută, mai mare faţă de cel din perioada similară a anului trecut, de 796,89 milioane de lei".

În primele trei trimestre ale anului 2014, Romgaz a înregistrat o cifră de afaceri în valoare de circa 3,287 miliarde lei, comparativ cu 2,587 miliarde lei în perioada similară a anului 2013, rezultând o creştere a cifrei de afaceri de 27,05 de procente .

Ponderea cea mai mare în cifra de afaceri o reprezintă veniturile din vânzarea gazelor naturale din producţia internă.

Cifra de afaceri din vânzarea gazelor naturale din producţia internă aferentă perioadei ianuarie-septembrie 2014, faţă de cea realizată în aceeaşi perioadă a anului 2013, a fost mai mare cu 717,984 milioane de lei. În perioada menţionată, s-a înregistrat o cantitate mai mare a producţiei vândute cu 7,65 la sută, care a dus la obţinerea unor venituri mai mari cu 142,765 milioane de lei.

Depăşirea cantităţii livrate de gaze naturale a fost generată de creşterea solicitărilor beneficiarilor în scopul consumului sau comercializării pe piaţa de gaze. De asemenea, gazele au fost vândute cu un preţ mediu mai mare cu 28,63 la sută faţă de cel din 2013, ceea ce a avut o influenţă pozitivă în creşterea veniturilor din vânzarea gazelor din producţia internă de 575,218 milioane lei.

De asemenea, veniturile din vânzarea de energie electrică au crescut în primele trei trimestre ale anului 2014 cu 144,839 milioane lei, comparativ cu 2013, la 242,9 milioane lei.

Producţia de gaze naturale s-a ridicat la 4,228 miliarde metri cubi, reprezentând o creştere cu 0,71 de procente comparativ cu producţia de 4,198 miliarde metri cubi realizată în aceeaşi perioadă a anului 2013.

Cheltuielile privind investiţiile s-au situat la nivelul de 751 milioane de lei, înregistrând o creştere de 28,73 la sută, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului 2013 (582,6 milioane de lei).

Citeşte şi: Aproape 3.000 de FIRME GĂLĂŢENE se află în INSOLVENŢĂ

Citit 2334 ori Ultima modificare Joi, 13 Noiembrie 2014 19:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.