Topul MILIONARILOR în euro/ Cine sunt CEI MAI BOGAŢI GĂLĂŢENI

Topul MILIONARILOR în euro/ Cine sunt CEI MAI BOGAŢI GĂLĂŢENI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Gruia Stoica este cel mai bogat gălăţean, dar este şi arestat la domiciliu, cercetat într-un caz de trafic de influenţă * Arabesque, Metaltrade şi Vega rămân cele mai puternice afaceri din Galaţi * Arcada vine tare din urmă * Cătălin Chelu, un milionar dat în urmărire internaţională


De la un an la altul, numărul milionarilor gălăţeni care intră în TOP 300 al celor mai bogaţi români, realizat de revista „Capital”, este din ce în ce mai mic. Este şi acesta, poate, un semn că e ceva putred în economia gălăţeană. Mari averi încă mai sunt, chiar dacă modul în care unele dintre ele au fost făcute a intrat în atenţia organelor de anchetă.

Afaceri feroviare, milioane şi anchete

Gruia Stoia şi Vasile Didilă, asociaţi în domeniul transporturilor feroviare în cadrul Grampet Grup, anul 2013 le-a adus un avans de două poziţii în TOP 300, cu o avere de 410-430 milioane de euro fiind plasaţi pe locul şapte în topul celor mai bogaţi români. Glasul roţilor de tren nu a fost însă şi lipsit de suspine pentru patronul Grup Feroviar Român (GFR), Gruia Stoica. În prezent, omul de afaceri se află în arest la domiciliu, fiind cercetat pentru un presupus trafic de influenţă în legătură cu o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, în defavoarea CFR Marfă. Dincolo de asta însă, după cum relevă analiza „Capital”, grupul Grampet îşi păstrează o cotă de aproape 30 la sută în domeniul transporturilor feroviare. GFR a raportat pe 2013 un profit de 8 milioane de euro, în creştere cu 22 la sută, la o cifră de afacere de 165 milioane de euro. Grupul s-a făcut remarcat şi printr-o creştere a producţiei de material rulant. Un eveniment important a fost producerea, la Reloc – Electroputere VFU Craiova, a primului model de locomotivă din ultimii 24 de ani, denumit „Terra Nova”, dezvoltat în urma unei colaborări cu compania americană Caterpillar Inc.. De asemenea, la Electroputere VFU Paşcani a început producerea unui nou model de tren diesel.

Grupul Grampet este participant şi într-o serie de procese de privatizare în ţările din regiune (Bulgaria, Grecia, Croaţia), procese aflate încă în desfăşurare. Cel mai cunoscut caz rămâne însă cel al privatizării CFR Marfă, afacere pe cât de importantă pentru sistemul feroviar românesc, pe atât de controversată. Procesul de privatizare s-a soldat cu un eşec, dar şi cu destule complicaţii de ordin juridic şi financiar pentru GFR.

Un brand gălăţean la nivel internaţional

Grupul Arabesque, fondat de Cezar Rapotan, rămâne unul dintre principalele branduri ale Galaţiului, iar cifra de afaceri de aproximativ 340 milioane de lei înregistrată anul trecut nu face decât să reconfirme acest lucru. Compania a avut anul trecut un profit net de 6,8 milioane de euro din distribuţia şi comerţul cu materiale de construcţii. Dar trebuie precizat că, pe lângă activitatea în plan intern, Arabesque are şi o bogată activitate pe pieţele externe, prin reţelele de distribuţie deţinute în R.Moldova, Bulgaria, Serbia şi Ucraina. Familia Rapotan mai deţine pachete importante de acţiuni la companii precum Brico Expert, Fierctc Siebel sau Chorus Marketing & Distribution. Toate acestea au făcut ca familia Rapotan să se plaseze pe locul 48 în topul celor mai bogaţi români, cu o avere estimată la aproape 95-100 milioane de euro.

Business în porturile de la Dunăre

Anul 2013 a adus pentru Corneliu Găvăneanu o plasare în partea superioară a clasamentului TOP 300, cu o avere de 58 – 60 milioane de euro fiindu-i rezervat locul 94. Piesa de rezistenţă a omului de afaceri sunt activităţile Metaltrade International, din domeniul prelucrării produselor siderurgice, anul trecut fiind raportat un business de 11 milioane de euro, aproximativ la fel ca în anul precedent. Au început, în schimb, să se dezvolte afacerile din Portul Docuri şi Port Bazinul Nou, ultimul dintre ele având afaceri în creştere cu 14 la sută, la aproximativ 8 milioane de euro. În conducerea afacerilor este implicat şi fiul milionarului, Răzvan Găvăneanu, în calitate de membru al consiliilor de administraţie. Dar Răzvan Găvăneanu este şi preşedinte al Consiliului de Supraveghere al SIF Transilvania.

Construcţiile aduc bani, dar şi facturi

Anul 2013 a însemnat în grupul de firme Vega o revenire a fondatorului grupului, Corneliu Istrate, în formula acţionariatului, cu o cotă de 84 la sută, după ce din 2010 societăţile din domeniul construcţiilor şi turismului au fost administrate de copiii omului de afaceri, Ionuţ Istrate şi Anca Lefter. Una peste alta, familia Istrate ocupă fix locul 100 în TOP 300, cu o avere estimată la 55-57 milioane de euro, nu foarte departe de cele 59-60 milioane de euro cu care era creditată anul trecut şi cu care a ocupat poziţia 73 în top. Ce va fi mai departe, rămâne de văzut. Afacerile grupului Vega au fost umbrite în acest an de intrarea în insolvenţă a celei mai importante firme, Vega’93, din cauza întârzierilor pe care statul le are în achitarea lucrărilor executate la Aeroportul din Iaşi. Situaţia se speră a fi una trecătoare, însă spune multe despre modul în care statul înţelege să gestioneze relaţiile cu mediul privat.

Cu să creşti de şapte ori profitul

Grupul de firme Arcada, condus de oamenii de afaceri Mihai Humă şi Spiru Mantu, şi-a consolidat afacerile în 2013. Cea mai importantă companie din grup, Arcada Company, şi-a extins considerabil businessul în domeniul construcţiilor feroviare, ajungând la o cifră de afaceri de 43,6 milioane de euro, de patru ori mai mare ca anul precedent. Acest lucru a însemnat şi o creştere de şapte ori a profitului companiei, de la 1,6 milioane de euro la 12 milioane de euro! La rândul lor, celelalte companii din grup, Arcada SRL şi PAS au raportat profituri nete de 2,8 milioane de euro, respectiv 1 milion de euro. Una peste alta, Mihai Humă şi Spiru Mantu sunt creditaţi fiecare cu o avere de 50-52 milioane de euro, ce le asigură poziţiile 112 şi 113 în TOP 300.

Afaceri picătură cu picătură

Omul de afaceri Marian Andreev, în vârstă de 50 de ani, deţine fabrica de ulei Prutul şi a mai urcat câteva trepte în TOP 300, odată cu creşterea afacerii. Dacă anul trecut Andreev ocupa locul 180, cu o avere estimată la 28-30 milioane de euro, anul acesta este creditat cu o avere de 35-37 milioane de euro şi locul 167 în topul celor mai bogaţi români. Averea a curs picătură cu picătură din industria uleiului încă din 2002, când a preluat fabrica Prutul. Investiţiile au dus în 2013 la creşterea cifrei de afaceri la 171 milioane de lei, faţă de 121 milioane de lei cu un an înainte, însă s-a înregistrat un minus de 4,6 milioane de lei la capitolul profit.

Ieşiri din TOP 300

Ultima ediţie a TOP 300 a însemnat şi ieşirea din clasament a unor gălăţeni. Omul de afaceri Adrian Comşa se afla anul trecut pe poziţia 269, cu o avere estimată la 15-16 milioane de euro. Afacerile grupului Euro P.E.C. s-au restrâns după pierderea, acum doi ani, a unor contracte în domeniul energiei cu Hidroelectrica. Afacerile Menarom PEC, din domeniul instalaţiilor navale, rămâne însă dintre cele mai importante pentru peisajul economic al Galaţiului. O ieşire mai spectaculoasă din TOP 300 şi-a făcut-o Cătălin Chelu. Anul trecut încă mai deţinea poziţia 119 din clasament, cu o avere estimată la 42-43 milioane de euro. În prezent, Cătălin Chelu a intrat în topul… interlopilor daţi în urmărire internaţională. Chelu a fost condamnat la şase ani închisoare în dosarul „Mită la MAI”. În urmă cu două luni a fost emis un mandat de arestare pe numele său, dar nu a fost de găsit. Potrivit unor informaţii, Cătălin Chelu ar fi fugit din ţară. El a fost dat în urmărire internaţională, dar până în prezent nimeni n-a reuşit să-i dea de urmă.

Pe podiumul milionarilor, la nivel naţional

Cel mai bogat român, Ion Ţiriac, are, potrivit TOP 300 realizat de revista „Capital”, o avere estimată la 1,2 – 1,3 miliarde de euro, generată de afaceri în domeniul auto, bănci, asigurări, imobiliare şi petrol. Pe locul doi se plasează Ioan Niculae, patronul grupului InterArgo, cu o avere de 1-1,1 miliarde de euro cu afaceri din agricultură, industria chimică, energie şi fotbal. Pe locul trei se plasează fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, fondatorii reţelei de bricolaj Dedeman, cu o avere estimată la 650 milioane de euro.

Distribuţia milionarilor la nivel regional

Dacă ar fi să se facă un top regional al celor mai bogaţi 300 de români, pe primul loc s-ar afla Regiunea Bucureşti-Ilfov, cu 136 de milionari, cu o avere totală de 10,96 miliarde de euro. Regiunea Sud-Est are 39 de milionari, cu o avere totală de 2,22 miliarde de euro. Regiunea Centru are 33 milionari (1,44 miliarde de euro în total), în Nord-Vest sunt 28 de milionari (1,73 miliarde de euro), în Nord-Est sunt 19 milionari (2,22 miliarde de euro), în Sud sunt 19 milionari (1,94 miliarde de euro), în Vest sunt nouă milionari (790 milioane de euro), în Sud-Vest sunt 12 milionari (366 milioane de euro). În afara ţării traiesc cinci dintre milionarii români, cu avere totală de 781 milioane de euro.

Citit 14252 ori Ultima modificare Marți, 18 Noiembrie 2014 10:31

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.