MOŞTENIREA LUI CHELU: o avere de 30 de milioane de euro, dar şi câteva dosare penale grele

MOŞTENIREA LUI CHELU: o avere de 30 de milioane de euro, dar şi câteva dosare penale grele
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Averea sa este estimată la circa 30 de milioane de euro, în scăderea faţă de perioada de glorie, când depăşea 100 de milioane de euro * Moştenirea include însă şi o serie de litigii penale complicate


Odată cu moartea omului de afaceri Cătălin Chelu, rămân în urmă afaceri de zeci de milioane de euro, dar şi zeci dosare penale, ale căror iţe ar trebui să fie descurcate în justiţie. Rămâne de văzut ce va fi confiscat sau pus sub sechestru de anchetatori şi ce va rămâne familiei.

După cum v-am informat în paginile ziarului "Viaţa liberă", Cătălin Chelu, în vârstă de 47 ani, a decedat luni dimineaţa, în urma unui stop cardio-respirator apărut în unor grave afecţiuni de sănătate de care suferea. Potrivit unor surse neoficiale, moartea ar fi survenit într-un spital din Iordania, ţară în care omul de afaceri gălăţean s-ar fi refugiat pentru a scăpa de condamnarea de şase ani de închisoare în dosarul "Mită la MAI".

Imperiu cu picioare de lut

Cătălin Chelu şi-a început aventura de om de afaceri în perioada postrevoluţionară, cu firma de cablu Mega TV. A fost însă prea puţin pentru el şi, folosindu-se de conjunctura generată de marea "Cuponiadă" din timpul procesului de privatizare, a ajuns să se transforme într-un adevărat mogul al pieţelor de capital româneşti.

În anul 2010, Chelu era unul  dintre cei mai mari acţionari ai SIF-urilor, deţinând, împreună cu mai mulţi investitori, pachete de peste şase procente de la SIF Moldova şi SIF Oltenia.

Afacerile duse adesea până la limita legii l-au adus pe Cătălin Chelu în atenţia organelor de cercetare penală. Potrivit anchetatorilor, omul de afaceri a încercat să scape prin metode "neortodoxe"de unul dintre dosare, de aici pornind, de altfel, cazul "Mită la MAI". În acest dosar, Cătălin Chelu a fost condamnat la şase ani de închisoare cu executare pentru tentativa de mituire, cu un milion de euro, a fostului secretar de stat în Ministerul de Interne Dan Fătuloiu.

Mandatul privind pedeapsa cu închisoarea nu a fost pus în executare, pentru că, după anunţarea sentinţei, Cătălin Chelu a dispărut, fiind apoi dat în urmărire internaţională.

Acţionar de meserie

Chiar dacă afacerile sale au fost dintre cele mai controversate, Cătălin Chelu a ajuns să pătrundă în topul celor mai bogaţi români, averea sa fiind estimată la un moment dat la peste 100 de milioane de euro. Totuşi, modul în care şi-a făcut averea a făcut obiectul a peste 50 de anchete dictate fie de organele de cercetare penală, fie de cele ce reglementează piaţa de capital. Potrivit anchetatorilor, prin intermediul firmei sale de brokeraj şi printr-o filieră formată din zeci de firme controlate de el, Chelu ar fi reuşit să pună mâna pe acţiunile a zeci de companii, metoda cea mai uzită fiind cea a unor acţiuni concertate de preluare a pachetelor majoritare.

În luna ianuarie a acestui an, de altfel, Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) a retras autorizaţia de funcţionare firmei de brokeraj City Invest Galaţi, deţinută de omul de afaceri, după ce a constatat mai multe încălcări ale legislaţiei pieţei de capital, inclusiv practici frauduloase şi o posibilă spălare de bani, anunţa la vremea respectivă Parchetul de pe lângă Tribunalul Galaţi.

Infracţiuni pe piaţa RASDAQ

Anchetatorii susţineau  că „învinuitul Cătălin Chelu a constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi alte persoane, acţionând în scopul obţinerii de beneficii financiare substanţiale, prin eludarea dispoziţiilor legale referitoare la tranzacţiile efectuate pe piaţa de capital şi convertirii în lichidităţi a plasamentelor deţinute la diferiţi emitenţi - societăţi comerciale ale căror acţiuni sunt tranzacţionate pe BVB - Secţiunea RASDAQ”.

Pentru realizarea acestui obiectiv, Cătălin Chelu a înfiinţat 168 de societăţi comerciale tip SRL, mare parte cu sediul în Galaţi şi 10 asociaţii non-profit, pe care le-a utilizat pentru a achiziţiona instrumente financiare şi a dobândi o poziţie de control în cadrul mai multor emitenţi de valori mobiliare.

„În decursul perioadei 2001-2008, prin grupul de firme controlate de către membrii grupării au fost achiziţionate, prin intermediul unei singure case de brokeraj, titluri emise de SIF-uri în valoare cumulată de peste 780.000.000 de lei, din care s-au încasat dividende în sumă de 760.000 lei şi s-a retras din conturi suma de 154.000.000 lei. Ulterior, învinuitul a dispus în mod discreţionar de resursele societăţilor astfel controlate, beneficiind de lichidităţile obţinute prin delapidarea patrimoniului acestora”, afirmă procurorii.

Ce avere avea Cătălin Chelu?

Chiar dacă informaţiile legate de averea lui Cătălin Chelu sunt contradictorii, există date că acesta ar fi fost în topul celor mai 100 de bogaţi ai României.În ultimii zece ani, averea lui a oscilat între 30 şi 100 milioane de euro, cu tendinţă de scădere sub pragul de 30 de milioane de euro în ultimii doi ani.

Omul de afaceri deţine în prezent acţiuni la peste 50 de societăţi comerciale, printre care: Galgros Galaţi, Faimar Baia Mare, Comat Galaţi, Electroargeş Curtea de Argeş, Artego Tg. Jiu, Altur Slatina, Carbochim Cluj, Mobila Rădăuţi, Mecanica Rotes Târgovişte, Aurora Tg.Frumos, Galfinband Galaţi, Lactate Natura Târgovişte, Celule Electrice Băileşti, Amplo Ploieşti, Lacta Giurgiu, Braiconf Brăila, Uztel Ploieşti, Vulturul Comarnic, Dunapref Giurgiu, Morărit Panificaţie Roman, Vinia Iaşi, VES Sighişoara, Vitimas Tecuci, Transtec Tecuci, Porţelanul Dorohoi.

Chelu este proprietarul celui mai mare portofoliu de companii listate la Bursa de la Bucureşti, cu 14 companii la care este acţionar direct sau prin intermediul unor firme interpuse. Valoarea medie a companiilor deţinute nu depăşeşte însă zece milioane de lei, fiind vorba despre producători mici din industria de componente auto, componente electrice sau din sectorul alimentar.

Cea mai mare tranzacţie "la vedere" făcută de Chelu s-a concretizat în 2006, când a vândut... mamei sale, Doina Rîmar, pachetul majoritar de acţiuni la compania de cablu CCC Blue Telecom, pentru suma de 62 de milioane de euro.

Cătălin Chelu a fost prezentat în presă ca fiind un apropiat al omului de afaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi că ar fi fost folosit de acesta ca interpus în diferite achiziţii.

Citeşte şi: Omul de afaceri Cătălin Chelu a murit. Familia confirmă decesul

Citit 9265 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Decembrie 2014 00:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.