NEGOCIERE "cu ţârâita" a SALARIILOR siderurgiştilor de la COMBINATUL ArcelorMittal Galaţi
Foto: Foto Bogdan Codrescu

NEGOCIERE "cu ţârâita" a SALARIILOR siderurgiştilor de la COMBINATUL ArcelorMittal Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Negocierile pentru noul Contract Colectiv de Muncă (CCM) din combinatul siderurgic Galaţi n-au ajuns nici ieri la un deznodământ. Administraţia ArcelorMittal s-a arătat dispusă în această nouă rundă de discuţii să mai adauge 25 de lei, cu începere de la 1 iulie a.c., la indexarea deja promisă de 25 de lei, de la 1 ianuarie, la salariile individuale ale siderurgiştilor. În plus, siderurgiştilor li s-a promis câte o bonificaţie brută de 200 lei, în luna decembrie, dacă combinatul va înregistra rezultate economice bune.

Una peste alta, majorările în cele două tranşe cu câte 25 de lei ar însemna creşteri salariale de 4,3 la sută pentru muncitori, 3,5 la sută pentru maiştri şi 1,8 la sută pentru personalul TESA. Cu tot cu posibila bonificaţie de la sfârşit de an s-ar ajunge la majorări de 5,7 la sută pentru muncitori, 4,7 la sută pentru maiştri şi 2,4 la sută pentru personalul TESA.

Oricum am lua-o, propunerea administraţie este departe de majorarea de 17 la sută a salariilor solicitată iniţial de Sindicatul Siderurgistul AMG. Ce-i drept, şi sindicaliştii au mai redus, ieri, din pretenţiile lor şi au declarat că s-ar mulţumi şi cu o majorare de 15 la sută. S-au menţinut şi celelalte cereri privind o serie de sporuri salariale şi măsuri de protecţie socială, sindicaliştii apreciind că oferta administraţiei este, în actualele condiţii, de neacceptat. „Actuala ofertă a administraţiei nu face decât să mărească riscul, şi aşa destul de ridicat, al declanşării unor acţiuni de protest din partea salariaţilor. Repetăm, nu putem accepta o ofertă care, în definitiv, nu-i măcar nici la nivelul anului 2013, în condiţiile în care 2014 combinatul a înregistrat parametri de productivitate foarte buni, CAS-ul la angajator s-a micşorat, iar piaţa la energie şi, implicit, costurile de producţie, au fost corectate”, ne-a declarat Vasile Crişan, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG.

Reprezentanţii administraţiei ArcelorMittal şi cei ai Sindicatului Siderurgistul AMG vor avea o nouă rundă de negocieri luni, 12 ianuarie. Contractul Colectiv de Muncă aflat în prezent în vigoare este valabil doar până pe 13 ianuarie, dar chiar şi în aceste condiţii, este foarte probabil ca „meciul” negocierilor noului CCM să intre în prelungiri.

Citeşte şi: Câţi BANI în plus la SALARII le oferă administraţia ArcelorMittal siderurgiştilor gălăţeni

Citit 2913 ori Ultima modificare Vineri, 09 Ianuarie 2015 18:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.