BCE pune la bătaie peste 1.100 de miliarde de euro. Speranţe şi pentru Galaţi

BCE pune la bătaie peste 1.100 de miliarde de euro. Speranţe şi pentru Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Banca Centrală Europeană va cumpăra active publice şi private din zona euro


O gură de oxigen pentru dezvoltatorii imobiliari români va veni, începând cu luna martie, chiar de la Banca Centrală Europeană. Astfel, preşedintele acestei instituţii, italianul Mario Draghi, a declarat că, în perioada imediat următoare, Banca va achiziţiona active publice şi private din zona Euro, în valoare de peste 1.100 de miliarde de euro, în perioada martie 2015-septembrie 2016, pentru a combate deflaţia.

"În martie 2015, BCE va începe să cumpere obligaţiuni denominate în euro evaluate în categoria recomandate investiţiilor, emise de guvernele din zona euro şi agenţiile şi instituţiile europene pe piaţa secundară (…). Unele criterii suplimentare de eligibilitate vor fi aplicate în cazul ţărilor aflate în programe de ajustare cu UE/FMI", a declarat săptămâna trecută Mario Draghi.

La o socoteală sumară, rezultă că Banca Centrală Europeană va aloca peste 60 de miliarde de euro pe lună pentru a implementa această măsură.

Această veste vine cum nu se poate mai bine pentru Galaţi, având în vedere că, în acest moment, practic cel mai mare dezvoltator imobiliar al oraşului este chiar Primăria, care deţine sute de imobile răspândite în toată urbea. Mai mult, potrivit statisticilor oficiale peste zece procente din datoria totală a populaţiei către Apaterm provine tocmai de la chiriaşii Primăriei. Practic, dacă această măsură se va aplica la Galaţi, municipalitatea poate împuşca trei iepuri dintr-o dată: poate scăpa de datornici, poate scăpa de proprietăţile inutile şi poate face rost de fonduri pentru investiţii pe termen lung.

Galaţiul este singura capitală de judeţ din zona de sud est a României în care preţurile imobilelor sau terenurilor au stagnat în 2014. Practic, falimentul Apaterm va aduce în piaţă cel puţin alte 2.200 de locuinţe, în cazul în care sentinţele obţinute de către defuncta societate se vor pune în aplicare. Aceste locuinţe ar putea reprezenta o ţintă perfectă pentru fondurile puse la dispoziţie de BCE. Numai că, până la punerea în vânzare a acestor locuinţe, vor trebui îndepliniţi mai mulţi paşi legali. În plus, punerea în vânzare a acestor case depinde în mare măsură de administratorul impus de instanţă Apaterm-ului.

Măsuri pentru a contracara creşterea francului

Suma raportată de Mario Draghi este mai ridicată decât se aşteptau pieţele - 50 miliarde de euro - iar după anunţarea detaliilor planului BCE bursele europene au crescut, euro depreciindu-se.

Actualul program de stimulare al BCE va fi extins din martie 2015 până în septembrie 2016 şi este menit să evite intrarea celor 18 state din zona euro într-o perioadă de deflaţie. Rata anuală a inflaţiei în eurozonă a continuat să scadă în decembrie, ajungând la minus 0,2 procente, mult sub ţinta de 2 la sută avută în vedere de BCE. Aceasta este prima scădere a inflaţiei în teritoriul negativ înregistrată de zona euro după luna octombrie 2009.

Achiziţionarea de obligaţiuni suverane va reduce, de asemenea, şi costurile la care se împrumută statele din zona euro, va sprijini creditarea bancară şi va duce la deprecierea euro, care va fi mai competitiv.

Țările aflate sub programe de asistenţă financiară, cum ar fi Grecia, vor fi incluse în programul de stimulare al BCE, dar cu anumite condiţii.

În data de 15 ianuarie 2015, francul elveţian s-a apreciat puternic pe pieţele internaţionale, câştigând aproape 30  de procente în raport cu moneda euro, după ce Banca Naţională a Elveţiei (BNS) a renunţat la pragul de 1,20 franci pentru un euro, pe care l-a practicat în ultimii trei ani. Presiunea pentru renunţarea la plafonul de schimb valutar a crescut în ultimele luni, în condiţiile în care speculaţiile potrivit cărora Banca Centrală Europeană va începe un program de achiziţii de obligaţiuni a dus la deprecierea monedei euro faţă de dolar. În acest condiţii, Banca Elveţiei ar fi trebuit să cumpere agresiv euro pentru a putea menţine minimul cursului de schimb EUR/CHF de 1,20, cumpărări care ar fi produs pierderi instituţiei.

Citit 2508 ori Ultima modificare Luni, 26 Ianuarie 2015 09:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.