Parcul de Soft a adus 1.500 de LOCURI DE MUNCĂ la Galaţi

Parcul de Soft a adus 1.500 de LOCURI DE MUNCĂ la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Parcul de Soft poate deveni unul din principalele puncte pe harta dezvoltării oraşului şi un pol pentru atragerea investiţiilor. Potrivit directorului instituţiei, Cătălin Aramă, aici urmează să se înfiinţeze un nou cluster, care să ghideze paşii celor ce vor să-şi dezvolte afaceri în industria IT. "Înfiinţarea acestui cluster IT&C pe zona Galaţi-Brăila reprezintă principalul punct pe agenda noastră. Avem în vedere faptul că există posibilităţi de finanţare din bani europeni, prin programul operaţional dedicat clusterelor, aferent perioadei 2014-2020", a explicat directorul Parcului de Soft.

Aramă a precizat că, spre deosebire de alte perioade, acum nu se vor mai finanţa afacerile ce lucrează ca subcontractori pentru marii producători de soft, ci se vor finanţa afacerile ce aduc produse noi pe piaţa IT. "În acest moment, foarte multe firme, inclusiv dintre cele care funcţionează în Parcul de Soft, lucrează pe bază de contracte de lohn. Practic, fac mentenanţă pentru softurile altora. În maxim cinci ani, acest gen de afacere nu va mai fi posibil în ţara noastră, din cauza că forţa de muncă specializată este din ce în ce mai scumpă şi pentru că există o concurenţă acerbă din partea unor ţări ca Ucraina", a mai explicat Aramă. "Există deja multe produse de succes plecate din România, BitDefender fiind poate cel mai important. Vrem să finanţăm ideile", a mai spus acesta.

În acest moment, facultăţile de specialitate din Galaţi nu pot acoperi integral cererea de forţă de muncă din partea firmelor de IT. "Avem aproximativ 100 de oameni care termină facultăţile de profil în fiecare an. Din punctul meu de vedere, pentru a se atrage mai mulţi oameni spre aceste specializări, cei de la Universitate ar trebui să-şi axeze marketingul către copiii din clasa a noua sau a zecea. Cei mai mari ştiu deja unde vor să meargă", a arătat directorul Parcului de Soft. "Este foarte dificil să aducem oameni din alte zone. Trebuie să luăm în considerare că oraşe precum Iaşiul, Clujul sau Bucureştiul pun la dispoziţia celor ce muncesc acolo şi alte posibilităţi, precum cele de petrecere a timpului liber. În afară de bani, Galaţiul nu poate oferi, din păcate, mai multe. Pentru a vedea un film la cinematograf trebuie să mergi la Brăila... Galaţiul a pierdut multe investiţii din cauza lipsei infrastructurii şi a serviciilor adiacente", a declart Cătălin Aramă.

Ce înseamnă înfiinţarea clusterului

Cei de la Parcul de Soft doresc să coaguleze prin intermediul acestui cluster toate firmele de IT&C din oraş, pentru a crea un bazin de idei. "În 11 ani, prin intermediul Parcului de Soft, au fost create aproximativ 2.000 de locuri de muncă, aproximativ 1.500 rămânând în Galaţi. În momentul în care a început acest proiect, existau doar patru firme de soft în Galaţi, pe când acum sunt peste 30. Avem 4-5 companii cu venituri de peste un milion de euro anual, dar avem şi Windriver, firmă ce câştigă peste 7,5 milioane de euro pe an", a mai explicat Aramă.

Clusterul înfiinţat de Parcul de Soft va funcţiona ca o şcoală pentru cei care vor să-şi înfiinţeze afaceri la Galaţi. "Se realizează o comunitate. Parcul de Soft va fi, practic, o instituţie de învăţământ, cu diferenţa că studenţii vor învăţa unii de la alţii cum să-şi dezvolte afacerea", a mai spus Cătălin Aramă.

Lunea vor avea loc întâlnirile cu reprezentanţii firmelor de soft, în care acestea vor învăţa să facă fişe de proiect, să acceseze fonduri europene şi să-şi dezvolte ideile. "Anul acesta vor avea loc minimum cinci conferinţe de specialitate la Galaţi, în care vom aduce specialişti din această zonă. Prima conferinţă de acest gen va avea loc pe data de 25 aprilie, când vom organiza CISCO Days", a mai explicat şeful Parcului de Soft.

De asemenea, în colaborare cu Tehnopol, Parcul de Soft va pune la dispoziţia noilor întreprinzători consultanţă pentru a-şi lansa noile afaceri. "Dacă la sfârşitul acestui an vom avea patru-cinci afaceri tip start-up, ne putem declara mulţumiţi. Săptămâna viitoare va fi o astfel de şedinţă de consultanţă gratuită. Cei care aleg să vină spre Parcul de Soft vor avea la dispoziţiile absolut toate facilităţile necesare pentru a se dezvolta. Pe lângă partea de consultanţă, parcul poate pune la dispoziţie săli de conferinţă, sala de servere, dar şi internet de mare viteză. De asemenea, în anumite condiţii, se pot găsi soluţii pentru folosirea gratuită a unor spaţii, pentru sediile firmelor. Trebuie să încercăm să dezvoltăm zona IT, deoarece avem o resursă umană foarte importantă şi poate fi un vector de relansare economică pentru judeţ", a mai explicat Aramă.

Galaţiul are de recuperat

Dacă la Galaţi se pune problema unui cluster pe zona de IT&C abia în acest an, alte zone au luat-o cu mult înainte. La Timişoara, un astfel de cluster a fost înfiinţat încă din 2011. Asociaţia „Clusterul Regional Tehnologia Informaţiei şi a Comunicaţiilor - Regiunea Vest România" a fost înfiinţată pe 1 iulie 2011, la iniţiativa unui număr de 26 de membri fondatori, organizaţii publice şi private care acţionează în sectorul TIC regional: consilii judeţene şi primării, universităţi, întreprinderi de diferite dimensiuni, româneşti şi multinaţionale, structuri de suport pentru afaceri. Clusterul Regional TIC - Regiunea Vest România a fost înfiinţat cu scopul de a promova şi a susţine întreprinderile regionale TIC pentru a deveni actori pe piaţa globală, generatori de produse proprii, sub un brand regional puternic.


CITEŞTE ŞI: DEZBATEREA "PROFESIONIŞTII"/ De ce INVESTIŢIILE bat pasul pe loc: "Sindromul Yazaki" paralizează PIAŢA MUNCII din Galaţi

Citit 6505 ori Ultima modificare Vineri, 06 Februarie 2015 00:13

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.