La bani mărunţi... Partea leului, cea mai mare în CONTURILE gălăţenilor

La bani mărunţi... Partea leului, cea mai mare în CONTURILE gălăţenilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Rezervele financiare de pe piaţa bancară locală au ajuns la aproape 4 miliarde de lei


Nesiguranţa mediului economico-social i-a determinat pe gălăţeni să-şi păstreze mai mulţi „bani albi pentru zile negre”, chiar dacă dobânzile practicate de bănci în ultima perioadă nu au fost dintre cele mai încurajatoare.

Pe parcursul anului trecut, valoarea depozitelor la termen sau rambursabile după notificare la nivelul pieţei bancare a judeţului Galaţi a crescut cu peste 251 milioane de lei, la valoarea totală de aproape 3.855 milioane de lei. Tendinţa spre economisire este şi mai evidentă dacă facem o comparaţie cu sumele pe care gălăţenii le aveau în conturi la sfârşitul anului 2008, atunci când începeau să devină tot mai vizibile efectele crizei economice. Mai exact, în acea perioadă, gălăţenii aveau depozite şi disponibilităţi la vedere în valoare de 2.506 milioane de lei. Prin urmare, de atunci şi până în prezent, rezervele financiare au crescut cu peste 1.348 milioane de lei. Procesul de economisire s-a făcut simţit mai ales la nivelul populaţiei. Dacă simplii gălăţeni păstrau, în 2008, în conturi puţin peste 481 milioane de lei, la finalul anului 2014 - rezervele au ajuns la aproape 1.776 milioane de lei.

Per ansamblu, pe piaţa bancară gălăţeană creşterile se simt aproape exclusiv la depozitele în moneda naţională. Mai exact, pe parcursul anului trecut, economiile în lei au crescut cu 250 milioane de lei, la o valoare de peste 2.731 milioane de lei. Dintre acestea, disponibilităţile la vedere reprezintă o sumă de 914 milioane de lei, în timp ce depozitele la termen sau rambursabile după notificare au o valoare de 1.817 milioane de lei.

În ceea ce priveşte rezervele în valută, acestea au înregistrat anul trecut o creştere marginală, de doar 1,2 milioane de lei, atingând o valoare nu cu mult peste 1.123 milioane de lei. Ca distribuţie, disponibilităţile la vedere în valută au ajuns la echivalentul a 342 milioane de lei, în timp ce depozitele la termen sau rambursabile după notificarea au ajuns la echivalentul a 781 milioane de lei.

Dacă dorinţa de economisire a gălăţenilor se va menţine şi în viitor, rămâne de văzut. Asta pentru că, de exemplu, dobânzile la depozite au atins minime istorice, în unele cazuri neacoperind nici măcar rata inflaţiei şi comisioanele, dobânzile în cauză fiind real negative.


CITEŞTE ŞI: Investiţiile bat pasul pe loc. FIRMELE gălăţene, BLOCATE de creditele prea scumpe

 

Citit 1463 ori Ultima modificare Marți, 17 Februarie 2015 23:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.