Cine şi-a deschis "ambasadă" pentru dezvoltare la Bruxelles

Cine şi-a deschis "ambasadă" pentru dezvoltare la Bruxelles
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* O singură regiune din România este direct reprezentată în centrul de decizie al Uniunii Europene


În momentul în care şi-a deschis biroul de la Bruxelles, Agenţia de Dezvoltare Regională Nord-Est reprezenta cea mai săracă regiune a Uniunii Europene. Cu o deficienţă groaznică de locuri de muncă, de proiecte de infrastructură şi cu turismul la pământ, regiunea cu pricina a înţeles că dezvoltarea europeană reprezintă singura soluţie posibilă pentru ieşirea din foame. Iniţial, biroul celor de la ADR Nord-Est de la Bruxelles a fost integrat în cadrul unui birou mai larg, ce aparţinea regiunii Valencia, pentru ca, ulterior, biroul românesc să devină independent.

Obiectivele unui astfel de birou

Bogdan Chelariu, actualul coordonator al biroului de la Bruxelles, a explicat exact de ce a fost nevoie de acest organism la Bruxelles şi de ce este util pentru regiunea sa. "Rolul Biroului de Reprezentare de la Bruxelles este de a acţiona ca interfaţă pentru ADR Nord Est şi Regiunea Nord-Est în vederea promovării şi creşterii vizibilităţii acestora în mediul european", a spus acesta. Concret, cei care au reprezentat acest birou încă de la înfiinţare, din mai 2011, au încercat să facă în aşa fel încât să aducă mediul de afaceri şi autorităţile din regiunea românească la aceeaşi masă cu omologii lor din celelalte ţări europene. Astfel, în cei aproape patru ani, cu ajutorul respectivului birou s-au concretizat proiecte de infrastructură, de mediu sau din domeniul turismului, în care românii din nord-est au fost parteneri cu europenii.

"Pe larg, acest birou are ca scop dezvoltarea şi identificarea de oportunităţi de cooperare şi parteneriat pentru agenţie şi autorităţi publice din regiune cu alte regiuni şi autorităţi similare din Uniunea Europeană; Asigurarea unei funcţii de informare-promovare, prin contact permanent şi direct cu structurile europene de cooperare interregională şi participarea la activităţile consultative ale Comisiei Europene şi a celorlalte instituţii europene relevante care, prin politicile şi programele lor, pot influenţa dezvoltarea Regiunii Nord-Est; Crearea şi promovarea unei imagini pozitive pentru ADR şi Regiunea Nord-Est în rândul românilor prezenţi în instituţiile europene cât şi instituţiile şi structurile asociative prezente în Bruxelles", a explicat Bogdan Chelariu. "De asemenea, biroul îşi asumă rolul de interfaţă între mediul de afaceri al Regiunii Nord-Est şi reţelele/asociaţii europene de profil şi reprezentanţi ai mediului de afaceri din statele membre, cât şi identificarea şi diseminarea în timp util a informaţiilor referitoare la oportunităţile de finanţare, posibilităţile de colaborare externă, oportunităţi de instruire pentru următoarele domenii de interes pentru regiune: dezvoltare regională; inovare (programe şi iniţiative), investiţii străine directe (atragere de investiţii), turism", a mai explicat acesta.

Alţii s-au trezit, noi suntem la capitolul proiecte

Deşi municipalitatea gălăţeană chiar deţine un apartament în Bruxelles, alt oraş din judeţ a înţeles că are nevoie de ajutorul UE pentru a se dezvolta. Este vorba de Tecuci, care în asociere cu alte 23 de oraşe mici din România lucrează la un proiect de deschidere a unui birou la Bruxelles, tocmai pentru a încerca să atragă fonduri europene. De altfel, costurile de întreţinere ale unui astfel de birou la Bruxelles se ridică la aproximativ 70-80.000 de euro anual. Dacă stăm să ne gândim că, numai anul trecut, pierderile înregistrate de municipalitatea gălăţeană prin sistemul de termoficare se ridică la câteva milioane de euro, această sumă ar fi infimă. În viitorul apropiat s-ar putea ca şi Galaţiul să aibă reprezentare europeană. "Avem în plan să trimitem şi noi un reprezentant la Bruxelles. Ar fi important pentru atragerea de fonduri europene suplimentare pentru proiectele pe care deja le avem. Trebuie însă găsită soluţia bugetară pentru un astfel de birou", a transmis Emanuela Turcu, purtătorul de cuvânt al Primăriei.


 

Citit 2182 ori Ultima modificare Marți, 10 Martie 2015 21:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.