(UPDATE) Premieră la Damen Galaţi/ Lansarea primului FERIBOT pentru insulele îngheţate ale Canadei
Foto: Foto: Bogdan Codrescu

(UPDATE) Premieră la Damen Galaţi/ Lansarea primului FERIBOT pentru insulele îngheţate ale Canadei
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* "MV Veteran" este parte a unui contract în valoare de 100 milioane de dolari, pentru două nave, încheiat între Damen şi guvernului provinciei canadiene Newfoundland şi Labrador


O navă destinată transportului de pasageri şi vehiculelor a fost lansată, vineri, la Şantierul Naval Damen Galaţi. Nava "MV Veteran" face parte dintr-un grup de două nave complet echipate, care au fost comandate grupului Damen de către reprezentanţii guvernului provinciei Newfoundland şi Labrador, din Canada. Destinaţia principală a navei "Veteran" va fi transportul persoanelor şi al autovehiculelor între insula Fogo şi insula Change, situate pe coasta de est a Canadei, o regiune cu gheţuri şi vânt puternic în cea mai mare parte a anului. Feribotul este vital pentru aceste comunităţii, fiind principala lor legătură cu restul lumii.

De altfel, reprezentantul autorităţilor canadiene, Maxwell Harvey, din cadrul ADM Marine Transportation, s-a arătat impresionat de nava construită la Galaţi: "Nava arată fabulos, aveţi de ce să fiţi mândri. Nava "MV Veteran" intrând în golf va fi pentru comunităţile din Fogo şi Change Island o imagine care, cu siguranţă, va stârni multă emoţie. Aşteptăm cu nerăbdare acest moment."

La rândul său, directorul de Afaceri Corporatiste al Damen Galaţi, Florin Spătaru, a precizat: "Această navă puternică şi fiabilă este o premieră pentru Damen Galaţi, acest tip de navă - Ropax Ferry - fiind pentru prima dată construită în şantierul nostru". Nava, construită în colaborare cu SN Damen Bergum - Olanda, are o lungime de 80,9 metri, o lăţime de 17,2 metri şi un pescaj de 4,3 metri. Capabil să înfrunte chiar şi gheţurile nordice, feribotul va fi deservit de un echipaj de 15 persoane şi va avea capacitatea de a transporta 200 de persoane şi 64 de vehicule.

Cum au ajuns canadienii să apeleze la europeni? "Ne-am cunoscut prin intermediul altor clienţi. Dar pe lângă preţ şi condiţiile de livrare, reprezentanţii autorităţilor canadiene au venit în vara lui 2013 şi au vizitat SN Damen Galaţi şi au fost impresionaţi de dăruirea şi modul în care se munceşte aici", ne-a declarat Henk Grunstra, director în Departamentul Ferry al grupului Damen. Acum, că "VM Veteran" a "spart gheaţa" pe piaţa canadiană, reprezentanţii grupului Damen sunt convinşi că vor mai primi şi alte comenzi pentru acest tip de nave.

Chiar dacă, la lansarea de vineri, reprezentanţii Damen au evitat să dea cifre despre valoarea contractului încheiat cu autorităţile canadiene, potrivit CBC News, care citează surse guvernamentale canadiene, contractul pentru cele două feriboturi are o valoare totală de 100 milioane de dolari. Grupul Damen s-a dovedit cel mai competitiv ca ofertă, într-o cursă în care au participat nu mai puţin de 15 mari companii de profil. Potrivit aceloraşi surse, cel de-al doilea feribot se va numi "MV Legionnaire", în amintirea soldaţilor canadieni care au luptat în Primul Război Mondial, şi va deservi Bell Island.


O navă destinată transportului de pasageri şi vehiculelor a fost lansată vineri, la SN Damen Galaţi. Nava „Veteran” face parte dintr-un grup de două nave complet echipate care au fost comandate Grupului Damen de către reprezentanţii Guvernului Provinciei Newfoundland şi Labrador, Canada. Destinaţia principală a navei « Veteran » va fi transportul persoanelor şi a autovehiculelor între insula Fogo şi insula Change, situate pe coasta de est a Canadei. « Această navă puternică şi fiabilă este o premieră pentru Damen Galaţi, acest tip de navă – Ropax Ferry – fiind pentru prima dată construit în şantierul nostru », a precizat directorul de Afaceri Corporatiste al Damen Galaţi, Florin Spătaru. Nava, construită în colaborare cu SN Damen Bergum - Olanda, are o lungime de 80,9 metri, o lăţime de 17,2 metri şi un pescaj 4,3 metri. Capabil să înfrunte chiar şi gheţurile nordice, ferry-boat-ul va fi deservit de un echipaj de 15 persoane şi va avea capacitatea de a lua la bord 200 de pasageri şi 64 de vehicule. Vom reveni cu amănunte.

Citit 6418 ori Ultima modificare Vineri, 27 Martie 2015 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.