EXCLUSIV VL/ Deficitul bugetar, acoperit din orele de SOMN! SleepCoin, moneda virtuală care transformă „LENEA” în BANI

EXCLUSIV VL/ Deficitul bugetar, acoperit din orele de SOMN! SleepCoin, moneda virtuală care transformă „LENEA” în BANI
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Preşedintele Comisiei de Buget Finanţe a Camerei Deputaţilor, gălăţeanul Viorel Ştefan, şi noul Ministru de Finanţe, Eugen Teodorovici, au convenit asupra introducerii pe piaţa românească a unei „monede virtuale” prin care să se poată face inclusiv plăţi pentru serviciile publice sau pensii. Finanţistul gălăţean a declarat în exclusivitate pentru „Viaţa liberă” că viitoarea „monedă virtuală” a primit girul BNR şi ar urma să fie introdusă prin intermediului unui parteneriat public-privat, fiind inspirat, pe lângă clasicul BitCoin, de o monedă virtuală apărută în SUA, FitCoin, care transformă exerciţiile fizice în bani.

„FitCoin poate fi folosit ca atare în magazinele care acceptă această monedă virtuală sau poate fi schimbată în bani adevăraţi. Ne-am zis, de ce să nu fie o monedă virtuală, să-i zicem SleepCoin, care să transforme şi orele de somn în bani? Ar fi mult mai simplu pentru cineva să doarmă decât să meargă la sala de fitness. Ideea e aceeaşi, de a răsplăti un stil de viaţă echilibrat, e un fel de „dormi la timp şi câştigi”. Un contribuabil odihnit se îmbolnăveşte mai rar, munceşte mai mult, e un câştig şi pentru angajatorul său, şi pentru bugetul de stat”, a explicat deputatul Viorel Ştefan.

Cum să-ţi rotunjeşti veniturile

Sumele de „bani virtuali” ar urma să le fie virate contribuabililor care respectă cu stricteţe orele de odihnă pe cardurile deja eliberate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi care, pe lângă datele medicale, ar putea conţine şi informaţii despre sumele virtuale acumulate de pacient/contribuabil. Iar sumele nu ar fi chiar de neglijat, a arătat deputatul Viorel Ştefan: „După calculele pe care le-am făcut la Comisia de Buget-Finanţe a Parlamentului, pentru o oră de somn s-ar putea acorda echivalentul a 10-20 eurocenţi, asta înseamnă că o persoană poate câştiga, dormind, în jur de 50 de euro pe lună şi s-ar face şi economii la bugetul de stat”.

Pentru implementarea proiectului, după modelul FitCoin, vor fi folosite nişte brăţări inteligente, capabile să monitorizeze intensitatea undelor Alfa din timpul somnului, dar şi ritmul cardiac, salinitatea epidermică şi alţi indicatori specifici stării onirice. Informaţiile vor fi direcţionate către CNAS, care, la rândul său, le va transforma în bani virtuali.

Ce spun autorităţile locale

Un proiect-pilot de testare a noului sistem, inclusiv prin amplasarea unor ATM-uri de conversie în lei a monedei virtuale SleepCoin, se va derula în localităţile în care îşi au sediile cele opt direcţii regionale de finanţe. Prin urmare, de acest sistem ar putea beneficia şi Galaţiul, dat fiind faptul că aici se află sediul DGRFP Galaţi, corespunzător Regiunii Sud-Est. În legătură cu acest subiect, directorul general al DGRFP Galaţi, Eugen Ciorici, a precizat: „Ştiu că, într-adevăr, la discutarea noului Cod Fiscal s-a înaintat şi această propunere. Deocamdată aşteptăm o decizie oficială în acest sens şi normele de aplicare. Suntem funcţionari publici şi, dacă va trebui să urmărim contribabilii şi în somn, desigur că o vom face.”

Pe de altă parte, deşi nu avea cunoştinţă despre proiectul iniţiat la Finanţe şi posibilitatea ca gălăţenii să fie incluşi în programul „dormi şi câştigi”, preşedintele CJ Galaţi, Nicolae Bacalbaşa, a avertizat că, în goana după câştig, nu trebuie făcut exces de somn, pentru că există riscul de „a se cădea în leneveală”: „Somnul este o necesitate. Lenea, în schimb, este inclusă de psihologi ca simptomatologie în categoria tulburărilor tempo-cognitive. Adică, pacientul prezintă pasivitate, stare de visare şi lentoare. Atât că, din când în când, bolnavul merge la birt. Dacă dl Viorel Ştefan a găsit o modalitate de a vindeca lenea, o boală aparent incurabilă, şi mai face şi bani din asta, cred că i s-ar cuveni Premiul Nobel. Atât că nu ştiu pe care am putea să i-l dăm: pe cel pentru Medicină sau pe cel pentru Economie?”.

Care sunt şansele de a ne rotunji veniturile în urma proiectului monedei vituale SleepCoin, iar deputatul Viorel Ştefan să ia Premiul Nobel, oricare ar fi el, rămâne de văzut. Până atunci, dormiţi liniştiţi, Ministerul Finanţelor lucrează pentru dumneavoastră!

Astăzi este 1 Aprilie, Ziua Păcălelilor! Acest text este redactat în acest context şi trebuie tratat drept pamflet. Zâmbiţi, vă rugăm!


Citit 1992 ori Ultima modificare Marți, 31 Martie 2015 20:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.