Topul FIRMELOR aflate în EXECUTARE SILITĂ din Galaţi. Câte MILIOANE DE EURO are de încasat STATUL de la acestea

Topul FIRMELOR aflate în EXECUTARE SILITĂ din Galaţi. Câte MILIOANE DE EURO are de încasat STATUL de la acestea
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Societăţile de colectare a fierului vechi n-au mulţi angajaţi, dar au datorii „la greu” * Firmele de comerţ cu mobilă, produse alimentare sau instalaţii sanitare completează plutonul „fruntaş” al societăţilor gălăţene aflate în executare silită


Întârzierea la achitarea obligaţiilor către bugetul general consolidat al statului a dus, anul trecut, la transmiterea de către Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi a peste 88.000 de somaţii de plată. Dintre acestea, în jur de 28.000 de somaţii au mers pe adresa unor persoane juridice şi chiar dacă cei mai mulţi dintre cei vizaţi şi-au achitat în cele din urmă datoriile, există şi cazuri de companii în care neplata obligaţiilor către bugetul de stat a devenit o problemă cronică. Aşa se face că, la nivelul AJFP Galaţi, potrivit datelor furnizate de instituţie, cei mai mari zece datornici împotriva cărora se află în curs de derulare procedura de executare silită aveau cumulat, la sfârşitul lunii martie, datorii ce depăşeau 25,56 milioane de lei, adică echivalentul a aproximativ 5,7 milioane de euro.

Interesant este că, în multe dintre cazurile de firme intrate în executare silită, nivelul datoriilor este invers proporţional cu numărul angajaţilor. Prima pe „lista neagră” a firmelor aflate în executare silită la nivelul AJFP Galaţi se află firma Viorex Montmar. Cu doar un singur angajat, conform ultimului bilanţ depus la Ministerul Finanţelor, pe 2013, firma figurează cu o datorie de peste 7,08 milioane de lei. Societatea are ca domeniu principal de activitate comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor metalice. După ultimul bilanţ, reuşise, chiar şi cu un singur angajat, să atingă o cifră de afaceri de peste 25 milioane de lei! Însă până la urmă a ieşit „pe minus” cu 6.453 lei.

Pe locul doi în topul executărilor silite se află firma Meblosor, cu datorii de peste 4,44 milioane de lei. Firma nu şi-a mai depus nici măcar bilanţul financiar din 2011. La acea vreme, firma specializată în comerţul cu mobilă şi articole de menaj avea 8 angajaţi, ajunsese la o cifră de afaceri de un milion de lei pe an şi obţinuse chiar şi un profit de 36.436 lei. Ce s-a întâmplat între timp, urmează să se descâlcească pe parcursul derulării procedurii de executare silită.

Pe locul trei se află, din nou, o firmă ce are ca domeniu principal de activitate comerţul cu fier vechi. CBS Steel Galaţi, tot cu un singur angajat, a reuşit să facă o gaură la bugetul general consolidat al statului o gaură de 2,98 milioane de lei. Firma a raportat în trecut o cifră de afaceri deloc de neglijat, 8,1 milioane de lei, dar şi o pierdere de 277.244 lei.

Peste pragul de două milioane de lei

Plutonul firmelor gălăţene ce se află în executare silită pentru datorii la bugetul general consolidat al statului de peste două milioane de lei este completat cu încă trei firme. Astfel, societatea Danubius Instal, specializată pe lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi aer condiţionat, are de achitat 2,27 milioane de lei, dar se pare că a cam uitat drumurile spre Finanţele gălăţene. Ultimul bilanţ ce figurează la Ministerul Finanţelor este tocmai din 2010, vreme la care, cu doi angajaţi, societatea a ajuns la o cifră de afaceri de 3,2 milioane de lei şi raporta chiar un profit de 139.000 lei.

Pe locul cinci al executărilor silite apare din nou, în evidenţa AJFP Galaţi, o firmă ce a mizat în special pe comerţul cu ridicata al metalelor şi minereurilor, Tibi Apromet, care a acumulat datorii de 2,16 milioane de lei. Societatea, după ultimul bilanţ contabil, nu mai avea în 2013… nici un angajat, dar atingea o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, chiar dacă se raporta o pierdere de aproape 90.000 lei.

Ultima firmă gălăţeană cu datorii de peste două milioane de lei la bugetele publice este Prodas, ce are ca domeniu principal de activitate comerţul cu produse alimentare şi băuturi. Firma avea, conform ultimului bilanţ contabil, patru angajaţi, dar la o cifră de afaceri de 58.000 lei şi un profit de 19.000 e puţin probabil că va reuşi să-şi achite prea curând datoriile.

Pe ultimele locuri în „top 10” al societăţilor aflate în executare silită se mai află trei societăţi – una din domeniul facilităţilor de cazare, una din domeniul comerţului şi una din domeniul imobiliar, însă cu datorii mai „modeste” decât predecesoarele, cu sume în jurul a un milion de lei.

Se poate şi mai rău

Firmele aflate în executare silită reprezintă doar vârful aisbergului. După cum v-am relatat recent în paginile ziarului nostru, există firme cu datorii şi mai mari la bugetul general consolidat al statului, problema în ceea ce priveşte recuperarea sumelor în cauză fiind că societăţile respective au intrat fie în procedura insolvenţei, fie chiar a falimentului. Dacă privim lucrurile din această perspectivă, cele mai mari debite la bugetul public le-ar avea firma de construcţii ICMRS SA, aflată în insolvenţă, cu obligaţii restante de peste 31,7 milioane de lei, urmată de Clubul de Fotbal Oţelul, cu datorii de 30,4 milioane de lei şi SC Contec SA, cu datorii de 30,1 milioane de lei, acestea din urmă aflate în procedura falimentului.

Eforturile AJFP Galaţi de recuperare a datoriilor prin procedurile de executare silită au, totuşi, rezultate deloc de neglijat. Prin astfel de măsuri, anul trecut s-au făcut încasări de 160,26 milioane de lei, ceea ce reprezintă cam 9,73 la sută în totalul încasărilor bugetare la nivelul administraţiei financiare gălăţene.

 

Citit 7941 ori Ultima modificare Duminică, 05 Aprilie 2015 16:16

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.