Guvernul ar vrea să micşoreze TVA-ul pentru APA RECE. Cu cât ar plăti gălăţenii MAI PUŢIN

Guvernul ar vrea să micşoreze TVA-ul pentru APA RECE. Cu cât ar plăti gălăţenii MAI PUŢIN
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Guvernul se gândeşte să taie TVA şi în cazul apei de la robinet. Deocamdată este vorba doar despre o propunere formulată de social-democraţi, discutată la Ministerele Finanţelor şi Mediului. Premierul Victor Ponta spune că ideea este bună, dar trebuie analizat dacă poate fi susţinută de buget. Tăierea de TVA s-ar face doar pentru cinci metri cubi de apă pe lună de familie.

Am spus un singur lucru: să avem o analiză: ce înseamnă asta, cât ne costă, care e sprijinul, pentru cine? Pentru ca, după aceea, Guvernul să poată da un punct de vedere, adică dacă susținem sau nu inițiativa legislativă. Așa, la prima prezentare, sigur că e un lucru bun. În multe țări europene se vorbește de apă ca aliment. Intră alături de alimente la TVA redus. Aici, sigur, e vorba de mai mult decât de apă potabilă. E vorba de o anumită cantitate. Are și caracter social”, a declarat premierul Victor Ponta, citat de Digi24. Aşa cum este anunţat, taxa redusă se va aplica doar pentru apa potabilă, nu şi pentru canalizare. Iar tarifele diferă de la oraş la oraş.

În acest moment, în Galaţi, conform site-ului apa-canal.ro, un metru cub de apă potabilă costă 4,36 de lei, cu 24 la sută TVA. Guvernul doreşte ca pentru primii cinci metri cubi din factura lunară să scadă TVA-ul la 9 procente. Asta înseamnă că gălăţenii vor plăti doar 3,83 de lei, ceea ce reprezintă o economie de 0,53 de lei pe metrul cub.

Pe 10 aprilie, la Galaţi, din totalul de 727 de asociatii de proprietari erau sistate 23 de asociaţii, ceea ce reprezintă 3,00% din totalul acestora, conform apa-canal.ro. Ca valoare, debitul restant al asociaţiilor sistate este de 8.624.888,53 lei, respectiv 45,59% din totalul soldului asociaţiilor de proprietari existent la 28.02.2015.

Citit 3831 ori Ultima modificare Marți, 21 Aprilie 2015 16:48

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.