Bacşişul, numai cu bon fiscal!

Bacşişul, numai cu bon fiscal!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Dacă-i lăsaţi ospătarului zece lei, acesta va trebui să dea 1,6 lei impozit la stat


Chelnerii sau barmanii pricepuţi pot face bani buni şi în Galaţi, dar nu din salariu, ci din bacşişurile pe care le lasă clienţii mulţumiţi de servicii. Or, tocmai din aceşti bani care trec, nefiscalizaţi, din mâna clientului în buzunarul chelnerului sau al barmanului şi-a propus Executivul să scoată câte ceva cu care să mai îngraşe bugetul de stat.

Vă spunem astăzi ce înseamnă impozitarea bacşişului şi cum văd problema patroni gălăţeni cu afaceri în industria restaurantelor şi în cea hotelieră.

Peste lege, comunicatul de presă

Impozitarea bacşişului este reglementată de Ordonanţa de urgenţă nr. 8/2015. Actul normativ oferă detalii cu privire la ceea ce înseamnă impozitarea acestor venituri, dar nu face referire şi la sumele care ar trebui plătite de contribuabili. Aceste informaţii le-a oferit însă Guvernul în cadrul unui comunicat de presă.

“Orice sumă de bani oferită voluntar de client, în plus faţă de contravaloarea bunurilor livrate sau a serviciilor prestate, precum şi restul dat de vânzător clientului şi nepreluat de acesta în mod voluntar” se numeşte bacşiş. Suma de bani ar trebui trecută pe un bon fiscal separat. Întreprinzătorul alege cum foloseşte banii obţinuţi din bacşiş şi, în funcţie de opţiunea sa, plăteşte impozitul suplimentar către stat. Sunt două variante. Dacă întreprinzătorul alege să nu împartă bacşişul angajaţilor, atunci suma îi va fi impozitată cu 16 la sută, ca profit, sau cu trei la sută, în cazul micro-întreprinderilor. Dacă bacşişul li se împarte angajaţilor, atunci aceştia vor plăti, individual, impozit în valoare de 16 la sută din suma obţinută ca venit din alte surse. Nu se aplică TVA şi nu se reţin contribuţii sociale din bacşiş.

"Doi săraci se bat pe bacşişul ăsta!"

„N-am încă o poziţie bine definită cu privire la acest fenomen. Pe bacşişul acesta se bat doi săraci: muncitorul şi statul. Nici n-aş prea putea spune că e treaba patronilor monitorizarea acestui fenomen. Noi le spunem angajaţilor care sunt regulile. Dar putem noi să-i supraveghem în permanenţă? Putem vedea fiecare gest pe care-l fac? Eu cred că această problemă a bacşişului e una minoră”, ne-a declarat Ionel Borcea, managerul complexului Pibunni.

„Nu primim cu prea mare bucurie această lege, dar o vom respecta. Noi avem o afacere mică aici şi nu eram nerăbdători să plătim alte şi alte taxe. Normele cu privire la verificări sunt destul de clare. Ştim cine ce atribuţii au instituţiile fiscale şi care e treaba poliţiei. Ce va trebui să facem, vom face”, ne-a declarat managerul Old Timer Restaurant and Bar, Stelian Crăciun.


CITEŞTE ŞI: BACŞIŞUL, pe nota de plată începând cu 8 mai. Cu cât va fi IMPOZITAT

Citit 1707 ori Ultima modificare Luni, 04 Mai 2015 17:26

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.