ATENTIE, ANGAJATORI! Cine-i "strică" ochii salariatului plăteşte

ATENTIE, ANGAJATORI! Cine-i "strică" ochii salariatului plăteşte
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Ca să nu rişte amenzi usturătoare, angajatorii trebuie să se asigure că salariaţii lor care lucrează la calculator au condiţii optime de muncă. Tot ceea ce ţine de regulament este stipulat clar în HG. Nr. 1028/2006. Printre aceste condiţii se numără asigurarea unui scaun reglabil pe verticală, a spaţiului suficient şi a unor echipamente care să nu emane căldură excesivă, să nu facă zgomot deranjant şi să nu emane cantităţi mari de radiaţii. Cu alte cuvinte, să fie aparatură modernă, chiar dacă nu neapărat de ultimă generaţie. În plus, salariaţii care lucrează la calculator ar trebui să beneficieze de un examen medical al ochilor la angajare şi de alte examene de rutină, pe durata activităţii.

În cazul în care un control de rutină indică faptul că munca la calculatorul de la serviciu i-a îmbolnăvit salariatului ochii, atunci angajatorul trebuie să-i plătească acestuia şi un control oftalmologic amănunţit. Dacă munca la birou l-a îmbolnăvit pe salariat, angajatorul trebuie să-i plătească acestuia şi ochelarii.

Ca să nu se ajungă la cheltuieli împovărătoare, lege prevede şi măsuri de prevenire a îmbolnăvirii salariatului. Mai exact, în textul legii, adică în HG nr. 1028/2006 se menţionează că "angajatorul trebuie să planifice sarcinile lucrătorului astfel încât folosirea zilnică a ecranului de vizualizare să fie întreruptă periodic prin pauze sau schimbări de activitate, care să reducă suprasolicitarea în faţa ecranului de vizualizare".

Citit 4787 ori Ultima modificare Marți, 19 Mai 2015 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.