SUBVENŢII pentru stocarea frigorifică a cărnii

SUBVENŢII pentru stocarea frigorifică a cărnii
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

În cazul în care preţul cărnii de porc scade atât de mult încât să pună în pericol afacerile crescătorilor, Comisia Europeană e pregătită să intervină. Mai exact, europenii dau bani proprietarilor de depozite care acceptă să stocheze carnea pentru trei luni, patru luni sau cinci luni. Ajutorul maxim pe care un proprietar român de depozit frigorific îl poate primi este de 50.250 de euro.

Ar putea cere aceşti bani societăţile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi familiale care au activităţi în domeniul zootehnic, autorizaţii sanitar veterinare şi depozite frigorifice mari. Stocarea cărnii de porc în regim privat este o măsură de urgenţă pe care o poate declanşa Comisia Europeană în cazul în care preţul carcasei de porc de pe o piaţă scade foarte mult faţă de preţul de referinţă stabilit - 1.509,39 euro per tonă - la nivel european. Odată ce constată o asemenea situaţie, CE poate deschide o licitaţie, la care să participe proprietarii de spaţii frigorifice de depozitare.

Cine se gândeşte să scoată ceva bani europeni pe această cale, trebuie să poată stoca minim 10 tone de carne fără os şi minim 15 tone de carne cu os pentru 90 de zile, 120 de zile sau 150 de zile. Proprietarului i se va cere şi o garanţie pentru carnea pe care o depozitează. În funcţie de tipul de carne stocată, CE va şi plăti. Spre exemplu, pentru carcasă de porc se dau 420 de euro de tonă, pentru 150 de zile. Pentru piept de porc, stocat tot 150 de zile, fermierul primeşte 402 euro.

Citit 1367 ori Ultima modificare Luni, 27 Iulie 2015 19:54

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.