Care sunt cele mai ieftine pieţe din Galaţi

Care sunt cele mai ieftine pieţe din Galaţi
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Sunt locuri unde kilogramul de morcov este 1,5 lei, dar şi altele unde preţul de pornire e dublu * Ce luaţi din Micro 17 cu 3 lei, s-ar putea să vă coste 5 lei, la Ancora * Cumpărând din cele mai ieftine pieţe ale oraşului, s-ar putea să rămâneţi cu câteva zeci de lei în plus în portofel, lună de lună

Pentru pensionarul gălăţean sau pentru salariatul de rând, nu există piaţă ieftină. Fructele şi legumele sunt greu accesibile mai peste tot, nu din cauză că preţurile ar fi, în sine, chiar atât de mari, ci din cauză că veniturile majorităţii cumpărătorilor sunt foarte mici. Aşa au stat lucrurile dintotdeauna, de la Revoluţie încoace, şi aşa vor rămâne şi în perioada următoare. Din păcate, scurta relaxare care a urmat reducerii cotei de TVA de la 24 la sută la 9 la sută a început să nu se mai simtă. Preţurile legumelor şi ale fructelor cresc iarăşi, iar gălăţeanul trebuie, ca întotdeauna, să se descurce de unul singur. Aşa că n-ar fi rău să ştim, în permanenţă, unde găsim preţurile cele mai mici. Iată un top al pieţelor, din punct de vedere al preţurilor legumelor şi fructelor.

Câte pieţe avem şi unde

Vă reamintim, înainte de toate, care sunt principalele pieţe din Galaţi. Vi le prezentăm astăzi, în funcţie de suprafaţa pe care o ocupă: Piaţa Centrală (36.091 m.p.), Piaţa din Calea Basarabiei (20.000 m.p.), Piaţa Micro 20 (6.419 m.p.), Piaţa Micro 39 (6.012 m.p.), Piaţa Micro 17 (5.226 m.p.), Piaţa Micro 19 (3.628 m.p.), Piaţa Ţiglina I (3.307 m.p.), Piaţa Micro 40 (2.062 m.p.), Piaţa Micro 14 (1.210 m.p.), Piaţa Ancora (121 m.p.), , Piaţa Veche (950 mp), Piaţa Siretul (193 m.p.), Piaţa Turist (104 mp) şi Piaţa I.C. Frimu. Avem şi câteva complexuri: Rizer (3.322 m.p.), Tudor Vladimirescu (2.837 m.p) , Complex Flora (1.363 m.p.) şi Complex Moruzzi (489 m.p.).

În Micro 17 şi Micro 39, cele mai ieftine

Evident, nu umblă câini cu colaci în coadă nici prin pieţele astea. N-o să primiţi gratuităţi de la comercianţi. Dar preţurile legumelor şi fructelor sunt mai mici decât prin alte părţi. Şi asta, în mod constant, nu doar dimineaţa sau în timpul săptămânii. Sigur, cine are bani de cheltuit, îşi găseşte şi prin pieţele astea marfă scumpă. Dar cine n-are bani mulţi, s-ar putea să-şi umple mai uşor sacoşa, decât prin alte pieţe din oraş. Iată şi câteva exemple.

În Micro 17 (strada Oltului) este cea mai ieftină piaţă din Galaţi, din ceea ce am putut vedea noi - găsiţi cartofi chiar şi la 80 de bani sau un leu kilogramul. Roşiile sunt mai toate la un leu sau 1,5 lei. Rar daţi peste tomate la doi lei kilogramul, iar acelea sunt, într-adevăr, arătoase şi gustoase. Ceapă se găseşte şi la 1,6 lei, iar kilogramul de morcov e 1,5 lei, pe cele mai multe dintre tarabe. Vinete sănătoase – nici prea mari, nici prea mici - găsiţi şi la 1,2 lei kilogramul. Preţul castraveţilor proaspeţi începe de la 2 lei, iar struguri sunt şi la patru lei kilogramul, chiar dacă ciorchinii cu boabă mare ajung la cinci lei sau şase lei. Piersici sănătoase la doi lei kilogramul, ca în Micro 17, n-am mai prea văzut, la tarabe. Ştiuleţii de fiert sunt 50 de bani bucata, iar prunele se vând şi cu 2,5 lei kilogramul. Şi tot în Micro 17 am găsit ardei gras cu doi lei şi ardei kapia cu trei lei.

Piaţa din Micro 39 este a doua cea mai ieftină piaţă din oraş. Găsiţi aici pepeni verzi la 80 de bani kilogramul (faţă de un leu kilogramul, în Piaţa Centrală), ciuperci la opt lei kilogramul, vinete la 1,2 lei, mere la doi lei, cartofi de 80 de bani sau un leu kilogramul, ardei kapia la 3,5 lei şi dovlecei la 1,2 lei.

Ancora şi Ţiglina I – campioane la preţuri mari

Piaţa Ancora din Mazepa este una destul de mică. De fapt, Administraţia Pieţelor are aici de închiriat doar câteva tarabe, pe o platformă betonată şi supraînălţată de pe strada Roşiori. Iar precupeţii nu prea se bat pe respectivele tarabe, din cauză că nu sunt în calea trecătorilor şi arată destul de urât. Ba, pe timp de vară, se mai cuibăresc pe acolo şi boschetari. În rest, piaţa Ancora este, de fapt, alcătuită din spaţii comerciale private, la care se vând, printre altele, fructe şi legume. Şi preţurile sunt mari. Roşiile se dau cu preţuri cuprinse între doi lei şi trei lei, la fel şi castraveţii. De regulă, preţurile legumelor şi fructelor ajung să fie aici şi  50 la sută mai mari decât în Micro 17. Ba chiar mai mult de atât, iarna. De ce asemenea preţuri? Pentru că precupeţilor le merge, iar gălăţenii din zonă scot banul din buzunar chiar pentru mărfuri la suprapreţ. 

Piaţa din Ţiglina I este, pe alocuri, chiar mai scumpă decât cea de la Ancora. Preţul morcovului nu prea scade sub trei lei kilogramul, iar vinete la 1,5 lei kilogramul n-am văzut. Pe cele mai multe dintre tarabe, sunt doi lei.

Preţuri mereu schimbătoare, în restul pieţelor

Cea mai mare piaţă din Galaţi este cea de gross, de pe strada Prutului. Pentru gălăţeanul de rând, însă, acea piaţă este mai greu accesibilă. Pe de o parte, din cauză că e destul de departe de zona locuită. Apoi, din cauză că programul ei de funcţionare este întrucâtva diferit faţă de restul pieţelor. Producătorii sau distribuitorii merg pe Prutului încărcaţi cu marfă încă de seara şi, în cursul nopţii, se fac tranzacţiile cu pieţarii. Aşa se face că, pe la prânz, e posibil să nu-i mai găsiţi în piaţă de gros decât pe basarabenii care aduc de peste Prut ţigări de contrabandă şi peşte afumat. În rest, tarabe goale.

Merită menţionat şi faptul că preţurile pentru cumpărăturile cu amănuntul nu sunt mult mai mici decât în pieţele din oraş. Ieftin cumpără de pe Prutului pieţarii care iau cantităţi mari, pentru a le revinde apoi, în oraş. Potrivit datelor Administraţiei Pieţelor Galaţi, cam 70 la sută dintre precupeţi se alimentează din piaţa de pe strada Basarabiei.

Piaţa Centrală este, de asemenea, un caz aparte, în peisajul pieţelor gălăţene, fiind cea mai mare piaţă de vânzare cu amănuntul. Găsiţi aici şi preţuri mici, ca în Micro 17, dar şi preţuri mari, ca în Ţiglina. Problema cumpărătorului grăbit este că n-are nici timp, nici răbdare, să caute preţurile mai mici, la cele câteva zeci de tarabe, pline în permanenţă cu legume şi fructe. O altă problemă este că, uneori, preţurile mai cresc un pic după-amiază, când ies gălăţenii de la serviciu şi ajung în piaţă. De principiu, aici găsiţi roşii cu preţuri cuprinse între 1,5 şi 5 lei. Ardei graşi la vreo 3,5 lei şi kapia la cam patru lei. Preţul merelor începe de pe la 2,5 lei, iar verdeţurile sunt un leu legătura. În Micro 19, de asemenea, sunt mărfuri mai ieftine şi mai scumpe. Dar în general, mai scumpe decât în Micro 17 şi Micro 39. Aici am găsit cel mai mare preţ al ciupercilor – nouă lei pe kilogram – dar şi ceapă scumpă, de 2,5 lei kilogramul. Nici cartofii nu prea scad sub doi lei. Iar usturoiul care e şapte lei în piaţa din Micro 39 se dă, la tarabele din Micro 19, cu preţuri cuprinse între nouă lei şi 12 lei kilogramul. Morcovul de 1,6 lei din piaţa din Micro 17 este aici nu mai puţin de 2,5 lei kilogramul. Piersicile nu se dau fără trei lei sau 3,5 lei per kilogram.

„Lucrurile nu se schimbă prea uşor!”

Detalii despre evoluţia preţurilor din pieţe ne-a oferit directorul Administraţiei Pieţelor Galaţi, Eugen Zaharia. „Există, într-adevăr, aceste diferenţe de preţ între pieţe. Chiar zilele am realizat o nouă situaţie pe această temă, trecute ne solicitaseră date pe această temă cei de la Asociaţia Naţională a Pieţelor. Cert este că există pieţe mai ieftine şi pieţe mai scumpe, în oraş. Sunt aceleaşi, de ani de zile. Nimic nu se modifică prea uşor, în acest top.  Părerea mea este că preţurile sunt date de puterea de cumpărare a gălăţenilor din diferite zone ale Galaţiului”, a precizat Eugen Zaharia.

Citit 11367 ori Ultima modificare Miercuri, 12 August 2015 13:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.