Norme în aplicarea CASS - Persoanele defavorizate, SCUTITE DE LA PLATA contribuţiilor sociale

Norme în aplicarea CASS - Persoanele defavorizate, SCUTITE DE LA PLATA contribuţiilor sociale
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Legea care prevede anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată de anumite categorii de contribuabili pentru perioada ianuarie 2012 - ianuarie 2015 (Legea nr. 225/2015) a fost publicată în Monitorul Oficial nr. 662/28.07.2015, reaminteşte DGRFP Galaţi. Printre categoriile de persoane care se încadrează în prevederile legii respective se numără copii şi tinerii până în vârsta de 26 ani, aflaţi încă pe băncile şcolii; tinerii de până în 26 ani care au provenit din sistemul de protecţie a copilului; soţul, soţia şi părinţii care nu au avut venituri proprii şi care se aflau în întreţinerea unei persoane asigurate; persoanele cu handicap şi anumite categorii de persoane ale căror drepturi sunt stabilite prin legi speciale.

Ca proceduri prevăzute de lege pentru anularea contribuţiei la CASS, se numără anularea din oficiu, atunci când Casa Naţională de Asigurări de Sănătate transmite ANAF lista persoanelor fizice înregistrate în Registrul unic de evidenţă a asiguraţilor. De asemenea, anularea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate se poate poate face în urma unei cereri depuse de contribuabili.

„Persoanele fizice care se încadrează în prevederile prezentei legi şi nu beneficiază de anularea din oficiu a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate vor prezenta organului fiscal competent documentul justificativ care atestă calitatea de asigurat fără plata contribuţiei, eliberat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin casele de asigurări de sănătate teritoriale potrivit prevederilor art.213 alin.(1) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare. În această situaţie, anularea contribuţiei se efectuează prin depunerea unei cereri, de către persoana fizică, la organul fiscal competent, la care se anexează documentul eliberat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate prin casele de asigurări de sănătate teritoriale”, se precizează într-un comunicat de presă al DGRFP Galaţi.

În cazul în care anterior intrării în vigoare a prezentei legi, organul fiscal competent a emis şi comunicat decizia de impunere prin care a fost stabilit cuantumul contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, acesta emite şi comunică, din oficiu, decizia de anulare a contribuţiei de asigurări sociale de sănătate, chiar dacă împotriva deciziei de impunere s-au exercitat sau nu căi de atac.

Persoanele fizice prevăzute de această lege, care au efectuat plata contribuţiilor pentru care se prevede anularea acestora, au dreptul la restituirea sumelor achitate, în conformitate cu prevederile Codului de procedură fiscală.

Citit 2685 ori Ultima modificare Luni, 24 August 2015 21:03

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.