Ce spun patronatele despre noul Cod Fiscal/ Salariile bugetarilor, mărite abia după un an de relaxare fiscală

Ce spun patronatele despre noul Cod Fiscal/ Salariile bugetarilor, mărite abia după un an de relaxare fiscală
Evaluaţi acest articol
(9 voturi)

* Salariile din sectorul bugetar ar trebui majorate abia după ce măsurile de relaxare fiscale îşi vor arăta efectele, susţin patronatele din cadrul CNIPMMR

Patronatele din cadrul Consiliului Naţional al Întreprinderilor Private Mici şi Mijlocii din România (CNIPMMR), din care fac parte şi patronatele gălăţene, consideră că modificările Codului Fiscal trebuie să aibă drept obiectiv reducerea fiscalităţii, stimularea investiţiilor şi înfiinţarea de noi locuri de muncă, pornind însă de la premisele responsabilităţii şi precauţiei, respectiv respectarea ţintei de deficit bugetar de sub 2 la sută pe 2016.

„Fără îndoială, este nevoie de o relaxare fiscală, după o perioadă în care mediul privat a decontat toate dezechilibrele bugetare care au apărut ca urmare a crizei economice. Trebuie însă, acum, când s-a ajuns la o oarecare stabilitate macroeconomică, să nu o punem în pericol, prin combinarea unor măsuri absolut necesare cu unele care au mai degrabă o tentă populistă şi mai puţin una fundamentată economic. Credem că este necesar să se ţină cont şi de bunele practici în materie de consultare şi dialog social, astfel încât să fie evitate eventualele derapaje. În acest sens, patronatele îşi exprimă întreaga disponibilitate de a participa la dezbaterile pe tema Codului Fiscal”, a declarat preşedintele Patronatului IMM-urilor Galaţi, Marian Filimon, care este şi vicepreşedinte la nivel naţional a CNIPMMR.

Stimularea mediului de afaceri

Printre măsurile benefice pentru mediul de afaceri se numără, în opinia patronatelor, reducerea cotei standard de TVA de la 24 la sută la 19 la sută şi menţinerea TVA de 9 la sută la anumite servicii şi produse. De asemenea, patronatele susţin că este necesară menţinerea la 3 la sută a impozitului pentru microîntreprinderi, cu eliminarea propunerii de impozitare suplimentară cu 1.530 lei pentru fiecare trimestru, pentru microîntreprinderile care nu au salariaţi. De asemenea, pentru microîntrepriderile nou înfiinţate ar trebui o cotă redusă de 1 la sută a impozitului pentru primii doi ani de la data înregistrării, dacă au cel puţin un salariat şi sunt constituite pe o durată mai mare de 48 de luni, iar acţionarii sau asociaţii nu au deţinut titluri de participare la alte persoane juridice. Nu în ultimul rând, patronatele susţin eliminarea taxei pe construcţiile speciale de 1,5 la sută din valoarea activelor şi reducerea impozitului pe dividende de la 16 la 5 la sută.

Creşteri salariale, după buget

Pe de altă parte, pentru nu a nu depăşi ţinta de deficit bugetar de 2 la sută din PIB, patronatele din cadrul CNIPMMR consideră necesar ca aplicarea măsurilor de creştere a salariilor personalului bugetar să se realizeze după minim un an de la adoptarea noului Cod Fiscal, după producerea efectelor măsurilor de stimulare a investiţiilor şi înfiinţarea de noi locuri de muncă, care să asigure generarea resurselor bugetare aferente unei creşteri sustenabile a salariilor. Astfel ar exista garanţia că există resursele necesare creşterii cheltuielilor din sectorul bugetar, chiar dacă în paralel au fost aplicate măsuri de relaxare fiscală.

Citit 2302 ori Ultima modificare Luni, 31 August 2015 16:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.