CREDITELE restante ale gălăţenilor, în SCĂDERE cu 33 milioane de euro!

CREDITELE restante ale gălăţenilor, în SCĂDERE cu 33 milioane de euro!
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Valoarea creditelor restante la nivelul judeţului Galaţi era, la sfârşitul trimestrului al treilea, de 527,4 milioane de lei, rezultă din datele centralizate de Banca Naţională a României (BNR). Suma rămâne una considerabilă, însă ceea ce merită remarcat este că, spre deosebire de anii precedenţi, restanţele la credite au început să scadă. Ce-i drept, acesta este şi un efect al demersurilor de curăţare a bilanţurilor, demarate de instituţiile financiare, portofolii importante de credite neperformante fiind cedate companiilor specializate în recuperarea datoriilor.

În acelaşi timp, noile împrumuturi au fost acordate în condiţii mai stricte decât în vremurile de dinainte de criza financiară, clienţii băncilor au devenit şi ei ceva mai prudenţi în accesarea unor credite, iar toate acestea au avut ca efect şi reducerea volumului creditelor restante.

Aşa se face că, faţă de începutul anului, împrumuturile neonorate la timp erau, la sfârşitul lunii septembrie, cu 104,7 milioane de lei mai mici. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, scăderea valorii creditelor restante este şi mai spectaculoasă, de aproape 150 de milioane de lei, adică echivalentul a peste 33 milioane de euro!

Partea leului la datorii

Pe de altă parte, se observă o diferenţă între evoluţia restanţelor la creditele în lei faţă de cele în valută. Astfel, la creditele în lei, aflate în ultima perioadă în expansiune, au crescut şi restanţele. Împrumuturile neonorate în moneda naţională aveau, la sfârşitul trimestrului trei, o valoare de 308,6 milioane de lei, faţă de 270,6 milioane de lei în aceeaşi perioadă a anului trecut. Trendul a fost, totuşi, unul descrescător în ultimele luni, dacă este să ţinem cont că restanţele la creditele în moneda naţională erau, la începutul anului, de 335 milioane de lei.

La creditele în valută, valoarea creditelor restante a ajuns la echivalentul a 218,8 milioane de lei, în scădere şi faţă de începutul anului, când restanţele erau de 297,1 milioane de lei, şi faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când restanţele erau de peste 404,6 milioane de lei.

Ponderea restanţelor, peste media pe ţară

Chiar dacă, la nivelul Galaţiului, valoarea creditelor restante a fost în scădere, un lucru care trebuie să dea în continuare de gândit este ponderea acestora în valoarea totală a împrumuturilor. La nivel naţional, la sfârşitul trimestrului trei, la credite totale de aproape 217 miliarde de lei, restanţele erau cu puţin peste 23 miliarde de lei, având o pondere de 10,63 la sută. La Galaţi, ponderea creditelor restante în totalul împrumuturilor era de 14,96 la sută. Un lucru bun este, totuşi, că procentul este mai mic decât cel de 17,47 la sută înregistrat în aceeaşi perioadă a anului trecut şi chiar faţă de ponderea de 17,28 la sută înregistrată la începutul anului.

Citit 1330 ori Ultima modificare Duminică, 22 Noiembrie 2015 17:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.