Câţi BANI scot gălăţenii din buzunar pentru SĂRBĂTORILE DE IARNĂ

Câţi BANI scot gălăţenii din buzunar pentru SĂRBĂTORILE DE IARNĂ
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Fără un buget de cel puţin 2.000 de lei, majoritatea românilor nu simt că au parte de sărbători adevărate


În perioada 1-31 decembrie, românii şi, implicit, gălăţenii, sunt într-o fugă continuă după căutarea şi identificarea cadoului perfect de Moş Nicolae, de Crăciun sau de Anul Nou, pentru părinţi, rude sau persoana iubită. Tocmai de aceea, "Luna cadourilor" este, de cele mai multe ori, una dintre cele mai solicitante din an, din punct de vedere financiar, iar portofelul se goleşte văzând cu ochii.

Prima cheltuială, pentru ghetuţele de Moş Nicolae

Sărbătorit pe 6 decembrie, Moş Nicolae este prima bucurie a copiilor în "Luna cadourilor". Ei sunt învăţaţi de mici că, dacă sunt cuminţi tot anul şi dacă îşi curăţă bine ghetele în seara de 5 decembrie, Moşul le va aduce diverse cadouri. De cele mai multe ori, ghetele se umplu cu dulciuri sau jucării, deşi în ultimii ani a crescut dorinţa românilor de a cumpăra şi echipamente electronice şi IT, cum ar fi telefoane mobile de ultimă generaţie, tablete, laptopuri sau console de jocuri. Astfel, de la o cheltuială care nu depăşea, cândva, 50 de lei pentru fiecare copil, s-a ajuns chiar şi la câteva mii de lei cheltuiţi de o familie care vrea să facă astfel de cadouri.

Crăciunul, de departe cel mai costisitor

Pentru că deja nu mai este la modă să îţi faci cumpărăturile din magazin, mulţi români s-au orientat, în ultimii ani, către internet şi către ofertele pe care le au magazinele virtuale. În luna decembrie a anului 2014, conform unor statistici realizate de promotiiactive.ro, 15,76 la sută dintre vizitatorii de centre virtuale de cumpărături s-au arătat interesaţi de calculatoare, 7,92 la sută au studiat oferta la televizoare, în timp ce restul s-au interesat de produse fitness, electrocasnice, îmbrăcăminte şi încălţăminte. Divizat pe produse, interesul românilor a înclinat spre laptopuri (71,18 la sută), tablete (18,83 la sută) şi calculatoare de birou (3,29 la sută). Tot în această perioadă, graţie reducerilor de sezon practicate de majoritatea magazinelor virtuale, sunt căutate parfumurile si bijuteriile, telefoanele, genţile, produsele de bricolaj, dar şi excursiile şi cupoanele de reduceri.

Astfel, putem deduce cu uşurinţă că, în medie, bugetul de cumpărături în perioada sărbătorilor de iarnă este unul destul de mare, undeva la 1.000 de lei de familie, mai ales atunci când familia are doar trei membri.

De Revelion, cheltuielile sunt mari

Indiferent de locul unde alegem să ne petrecem noaptea dintre ani, de bani tot este nevoie. Conform unui studiu, mai bine de 30 la sută dintre români aleg să îşi petreacă Revelionul în restaurant sau club, ceea ce presupune costuri relativ ridicate, atât pentru rezervarea locului în respectiva locaţie, dar şi pentru îmbrăcăminte, transport şi, eventual, cazare, dacă locul ales este în alt oraş sau în altă ţară.

Conform companiei Jawbone, citată de mediafax, românii sunt în topul europenilor care petrec cel mai mult în noaptea de Revelion. Astfel, s-a ajuns la concluzia că, în România, petrecerea ţine, în medie, până la ora 3,55 dimineaţa, iar la ora 12 noaptea, când se face trecerea dintre ani, 98,9 la sută dintre români sunt în toiul distracţiei, cu şampanie şi artificii.

Ofertele pentru Revelionul 2015-2016 în Galaţi sunt variate, însă un lucru este cert: niciuna nu este ieftină. Astfel, gălăţenii care nu vor să îşi petreacă noaptea dintre ani acasă, cu rudele sau cu prietenii, ci vor să meargă într-un loc unde nu trebuie să îşi facă griji nici pentru mizeria de a doua zi, nici pentru cine va asigura fondul muzical, vor fi nevoiţi să scoată din portofele între 200 şi 500 de lei. În această sumă intră meniul de Revelion, băuturile consumate şi, bineînţeles, distracţia.

La polul opus sunt gălăţenii şi, implicit, românii care aleg să marcheze intrarea în noul an într-un cadru mai liniştit, în propria casă sau a altcuiva. Această variantă este mult mai ieftină, dat fiind că, de cele mai multe ori, se cheltuie bani doar pentru mâncare şi băutură, nu şi pentru spaţiu. De asemenea, şi atmosfera poate fi mai plăcută, dat fiind că eşti înconjurat doar de oamenii pe care îi cunoşti. Un gălăţean care alege să petreacă Revelionul în propria casă plăteşte, în medie, cam 60 de lei pentru distracţia din noaptea de 31 decembrie, o sumă infinit mai mică decât pentru o petrecere în club.

Aşadar, un calcul al întregii sume cheltuite pe întreaga lună decembrie ne arată că un român scoate din buzunar, în medie, cam 2.000 de lei pentru cadouri, rezervări, cumpărături şi alte astfel de lucruri. Iar dacă la această sumă se mai adaugă şi chiria, facturile şi celelalte consumabile dintr-o lună normală, ne putem da seama că bugetul pentru luna cadourilor ar trebui să fie de cel puţin 3.000 de lei, lucru aproape imposibil pentru familiile nevoiaşe, cu mulţi copii şi părinţi şomeri.

Chiar dacă se organizează anual licitaţii, tombole, acţiuni caritabile menite să aducă un zâmbet şi pe chipul copiilor care nu sunt la fel de norocoşi ca alţii, bugetul acestor familii este unul limitat, de multe ori el nedepăşind 500 de lei pentru toată luna.

Citit 1557 ori Ultima modificare Duminică, 29 Noiembrie 2015 18:32

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.