SUPERMARKETURILE ar putea să DONEZE PRODUSELE aproape de expirare

SUPERMARKETURILE ar putea să DONEZE PRODUSELE aproape de expirare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

O propunere potrivit căreia marile magazine trebuie să doneze produsele alimentare aflate aproape de data expirării, către organizaţiile umanitare sau asociaţiile de protecţie a animalelor, a fost aprobată în Senat şi trimisă la Camera Deputaşilor, pentru dezbatere, unde se va lua decizia finală.

Ce prevede proiectul de lege

Primul articol al iniţiativei legislative le interzice agenţilor economici care desfăşoară activităţi de comerţ cu produse alimentare aruncarea acestora la data expirării. În cel de-al doilea articol, se stipulează că agenţii economici care operează cu spaţii comerciale de peste 400 de metri pătraţi, în scopul vânzării produselor alimentare, vor încheia un contract cu o organizaţie umanitară sau cu o asociaţie de protecţie a animalelor, după caz, în vederea donării produselor alimentare aflate aproape de data expirării, într-un termen rezonabil, astfel încât acestea să poată fi consumate. Totodată, se menţionează că ONG-urile trebuie să aibă aviz de la Autoritatea Naţională Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, să asigure transportul şi depozitarea produselor în condiţii de maximă siguranţă.

Cinci milioane de tone de alimente, risipite anual

Propunerea legislativă vrea să reducă fenomenul de risipire a produselor alimentare, mai ales că, în România, se pierd anual cinci milioane de tone de alimente.

Pentru a ne convinge dacă produsele aproape de data expirării nu pot afecta sănătatea consumatorilor, am solicitat punctul de vedere al directorul OJPC Galaţi, Carmen Tudor. "Din punctul meu de vedere, este în regulă ca această iniţiativă să treacă de Camera Deputaţilor. Atâta timp cât produsele sunt în cadrul termenului de valabilitate, ele îşi păstrează calităţile ca alimente. Este mai bine să ajungă la căminele de bătrâni sau la centrele sociale, decât să se facă risipă", ne-a spus şefa OJPC.

Citit 1379 ori Ultima modificare Duminică, 29 Noiembrie 2015 17:37

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.