Cum vin banii din subvenţia pe suprafaţă

Cum vin banii din subvenţia pe suprafaţă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), Achim Irimescu, a precizat, ieri, într-un comentariu postat pe Facebook, că se fac eforturi susţinute pentru demararea plăţilor către fermieri.

„Legislaţia europeană prevede acordarea plăţilor directe în avans, parţiale, între 16 octombrie şi 30 noiembrie, iar pe cele normale între 1 decembrie şi 30 iunie. Nu toate statele UE au acordat plăţi în avans, din cauză că, în acest an, au fost dificultăţi legate de aplicarea noii Politici Agricole Comune. Dacă România a decis să plătească în avans, trebuia o mobilizare mai mare şi eficientă, din timp. În ultima săptămână s-a lucrat non-stop şi s-a reuşit până la sfârşitul zilei să se plătească mulţi fermieri. Facem eforturi să începem plăţile normale, cele de la 1 decembrie, dar nu se poate efectua plata încă pentru fermierii care fac obiectul controlului. Trebuie însă ca funcţionarii Agenţiei de plăţi (Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură - n.r.) să trateze cu respect fermierii”, scria, ieri dimineaţă, Achim Irimescu.

Luni, 30 noiembrie, Achim Irimescu informa că, ”până la miezul nopții s-au emis ordine de plată pentru mai mult de 600.000 de fermieri, pentru plata avansului pe suprafață, cu o sumă de 255 de milioane de euro, ceea ce înseamnă că ne-am apropiat de 70 la sută. Ne vom opri aici, la 30 noiembrie, cu plățile în avans, pentru că nu doresc să avem probleme la Comisia Europeană. Chiar dacă în sistem sunt băgați toți fermierii, nu s-au emis ordine de plată decât pentru cei peste 600.000. Banii intrați efectiv în contul fermierilor sunt cele 22 de milioane de euro virate vineri, pentru că ulterior s-a intrat în ‘Bank Holiday’, însă se vor vira începând de miercuri, 2 decembrie. Cred că este important că am reușit să plătim aproape 70 la sută din suma alocată”, a spus Irimescu.

Citit 1984 ori Ultima modificare Marți, 01 Decembrie 2015 19:46

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.