Legea bagă oile în grajd, de luni

Legea bagă oile în grajd, de luni
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Ciobanii care îşi scot oile din saivan la păşunat, de luni încolo, riscă amenzi de până la 1.500 lei. Aşa prevede legea 149/2015, care aduce modificări şi completări Legii vânătorii şi protecţiei fondului cinegetic nr. 407/2006. Potrivit acestor noi reglementări, oile trebuie să intre în stabulaţie de pe 6 decembrie şi să rămână în grajd până pe 24 aprilie.

Abia după acea dată vor putea fi scoase din nou la păşunat. În plus, legea spune că o stână poate avea trei câini, la munte, sau doi câini, în zona de deal. Ciobanii de la şes ar avea dreptul legal să ţină un singur câine.

Legea li se aplică şi ciobanilor care vor să îşi scoată oile la păşunat pe propriile terenuri, ceea ce a creat un val de nemulţumire în rândul mai multor asociaţii de crescători de ovine. Mai ales că, prin părţile unde nu se poate iriga, producţia de furaje a fost şi ea mai mică în acest an secetos. 

Iată şi care este părerea crescătorilor gălăţeni:

“Nu mi se pare bună legea asta, dar să spunem că pe mine mă afectează mai puţin. Oile noastre sunt în stabulaţie din noiembrie. Dar noi avem efectiv mare, avem fătări pe toată durata anului, mulgem şi ţinem animale la stabulaţie. Dar pentru micul fermier e ceva mai greu, din cauză că duce lipsă de furaje.

După părerea mea, perioada pe care o reglementează legea asta ar trebui să înceapă cam pe 15 decembrie şi să se termine pe 5-10 aprilie. Zilele acelea contează. Plus că nici limitarea numărului de câini nu mi se pare binevenită. La o turmă mică, te poţi descurca şi cu câini mai puţini. Dar dacă ai 500 de oi sau 1.000 de oi, cum poţi să te descurci cu doar doi câini, aşa cum prevede legea?”, se întreabă retoric preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Ovine şi Caprine Covurlui, Ştefan Druică.

Citit 4711 ori Ultima modificare Duminică, 06 Decembrie 2015 17:25

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.