PFA vor PLĂTI altfel contribuţiile la pensie

PFA vor PLĂTI altfel contribuţiile la pensie
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală  modifică normele privind modul în care persoanele fizice autorizate (PFA) vor plăti contribuţiile de asigurări sociale (CAS). Cu alte cuvinte, s-a modificat formularul 600, numit  „Declarație privind îndeplinirea condițiilor de încadrare în categoria persoanelor asigurate obligatoriu în sistemul public de pensii”.

Cum şi cât s-a plătit până acum

Cota CAS pe care PFA o datorează la sistemul de pensii este de 26,3 la sută, potrivit legislaţiei încă în vigoare și se aplică asupra venitului declarat. Este vorba despre venitul pentru care acest PFA dorește să se asigure. Totuși, acest venit nu poate fi mai mic de 35 la sută din salariul mediu brut, adică 2.415 lei lunar, dar nici mai mare de echivalentul a cinci salarii medii brute lunare. Concret, baza de calcul pentru CAS s-a încadrat între 845,25 lei și 12.075 lei. Suma de plată sub formă de contribuţie a variat între 222,30 lei şi  3.175,725 lei.

Cum va fi de la anul

Din prima zi a anului următor, PFA nu vor mai avea posibilitatea de a alege baza asupra căreia va fi aplicată cota CAS. Aceasta se va calcula pe baza venitului net efectiv realizat. Astfel, PFA vor datora obligatoriu cota CAS de 10,5 la sută calculată la venitul net obținut, indiferent dacă sunt concomitent salariate. Se va putea alege şi plata cota integrală de 26,3 la sută  a contribuției la pensii, valabilă pentru un an, de la data exprimării opţiunii. Cota de 10,5 la sută nu asigură un stagiu complet de cotizare pentru pensie, ci doar o treime din acesta, aşa că PFA care vor să primească o pensie întreagă, vor trebui să opteze pentru  o cota de 26,3 la sută.

PFA care au desfăşurat activitate în 2014 trebuie să depună formularul 600 la Finanţe până la finele lunii ianuarie.

Citit 4438 ori Ultima modificare Marți, 29 Decembrie 2015 23:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.