Cine este SCUTIT de TAXA RADIO-TV. Neplata atrage AMENZI

Cine este SCUTIT de TAXA RADIO-TV. Neplata atrage AMENZI
Evaluaţi acest articol
(11 voturi)

Atât persoanele fizice din România, cât şi cele juridice, sunt obligate să plătească lunar o taxă radio-TV, care este inclusă în abonamentul la energie electrică. Aceasta este de 6,5 lei pentru persoane fizice (4 lei pentru TVR, 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune) şi 30 de lei pe lună pentru firme. Furnizorii impliciţi de energie electrică Electrica, CEZ, Enel, E.ON au fost mandataţi de către Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune să colecteze această taxă.

Dar, ca în cazul multor altor legi care te obligă la plată, şi de la taxa radio-tv sunt persoane scutite.

Spre exemplu, sunt scutite de la plata acestei taxe familiile şi persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar, conform Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice abonate la reţele de radioamplificare, pensionarii proveniţi din sistemul pensiilor pentru agricultori, ale căror drepturi au fost stabilite în baza legislaţiei anterioare intrării în vigoare a Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, salariaţii şi pensionarii Societăţii Române de Radiodifuziune şi ai Societăţii Române de Televiziune, precum şi alte categorii prevăzute de legi speciale (eroi martiri şi luptători în Revoluţie, veterani de război, persoane persecutate conform Legii nr.118/1990, personalului armatei participant la acţiuni militare – OUG 82/2006 etc). 

De la plata taxei radio-tv mai sunt scutite şi persoanele fizice care deţin două sau mai multe locuinţe. Acestea plătesc taxa TV la adresa unde au domiciliul stabil, iar pentru celelalte locuinţe nu vor plăti taxa TV dacă declară pe propria răspundere că în respectivele locuinţe nu stau alte familii sau persoane singure.

Mai sunt scutite de la plata taxei radio-tv: asociaţiile şi fundaţiile nonprofit, misiunile diplomatice străine şi membrii acestora, azilurile de bătrâni, unităţile sanitare de stat, unităţile militare, unităţile de învăţământ de stat (unităţi de învăţământ superior, şcoli, grădiniţe), căminele de copii şi creşele de stat, unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, precum şi alte categorii prevăzute de legi speciale.

Printre sancţiunile pe care le riscaţi dacă nu plătiţi această taxă se numără o amendă de la 100 lei la 500 lei, plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioadă de un an.

În România, există circa 10 milioane de consumatori ce plătesc taxa radio-tv. Anual, această taxă produce încasări de zeci de milioane de euro pentru TVR şi SRR.

Citit 10013 ori Ultima modificare Marți, 12 Ianuarie 2016 23:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.