Noul CCM la ArcelorMittal Galaţi - SALARIILE DIN COMBINAT, „un pas mic, dar înainte”

Noul CCM la ArcelorMittal Galaţi - SALARIILE DIN COMBINAT, „un pas mic, dar înainte”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

* Păstrarea locurilor de muncă, protecţia socială şi garantarea veniturilor salariaţilor în următorii doi ani au fost principalele obiective ale Sindicatului Siderurgistul AMG


Încheierea noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) din combinatul ArcelorMittal Galaţi pe o perioadă de doi ani - şi nu pe o perioadă de 12 luni, aşa cum am fost obişnuiţi în ultimii ani - a avut drept scop asigurarea pe o perioadă mai îndelungată a stabilităţii economice şi sociale a salariaţilor, în condiţiile în care contextul de piaţă pentru unităţile siderurgice, atât la nivel naţional, cât şi la nivel internaţional, este din ce în ce mai dificil, a explicat, pentru „Viaţa liberă”, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul - AMG, Vasile Crişan.

"În Legea nr. 62/2011 a dialogului social, la art. 141 se spune că "contractul colectiv de muncă se încheie pe o perioadă determinată, care nu poate fi mai mică de 12 luni şi mai mare de 24 luni". În negocierile pe care le-am avut cu conducerea combinatului am avut trei obiective esenţiale: păstrarea locurilor de muncă, asigurarea unei protecţii sociale angajaţilor şi familiilor acestora şi, desigur, garantarea veniturilor obţinute de salariaţi. Şi am dorit să asigurăm aceste obiecte pe o perioadă cât mai lungă, pentru că lucrurile în siderurgie merg aşa cum merg”, a precizat reprezentatul Sindicatului Siderurgistul - AMG.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, noul CCM din combinat prevede, pentru 2016, o creştere salarială de 50 de lei brut pentru muncitori, şefi de formaţie şi TESA cu studii medii şi includerea, începând din luna mai, a nivelului maxim al sporului de vechime, de 25 la sută, în salariul de bază. "Am insistat pentru introducerea acestui spor de vechime în salariul de bază pentru că, începând din 2011, acest spor nu mai este un drept consacrat de lege, el este unul care rămâne la latitudinea fiecărui angajator, iar noi nu am dorit să se piardă acest drept pentru siderurgişti. Ultima dată când s-au stabilit limitele minime şi maxime ale sporului de vechime au fost în Contractul unic la nivel de ramură din 2007-2010, de acolo am şi mers pe acel procent maxim de 25 la sută", a arătata secretarul general al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan.

Ca urmare a sporurilor aplicate, salariul minim brut în Combinat creşte, de la 1 ianuarie, la 1.100 lei, pentru ca, din mai, să ajungă la 1.375 lei. "Este adevărat că, de la 1 mai, ar urma să crească salariul minim pe economie (la 1.250 lei - n.r.), însă dacă s-ar fi rămas doar la această creştere, de ea ar fi beneficiat numai anumite categorii de salariaţi şi într-un procent mult mai mic. În cazul Combinatului, sporurile de care am amintit se aplică pentru toţi salariaţii, ceea ce este, desigur, mai bine", a precizat liderul sindicaliştilor.

O creştere a veniturilor siderurgiştilor ar urma să vină, însă, şi din 2017, atunci când 15 la sută dintre angajaţi vor fi promovaţi, iar în iunie va fi acordat un bonus de 240 lei. Un al doilea bonus, de 200 lei, va fi acordat în cazul în care rezultatele companiei se vor ameliora. În ceea ce priveşte măsurile de protecţie socială, în cazul în care se va ajunge la concedieri individuale sau colective, salariaţii vor primi compensaţii financiare, cuprinse între 16.000 şi 18.000 de lei. De asemenea, pentru o serie de evenimente de familie speciale se vor acorda zile libere şi bonusuri salariale, unele libere, precum cele pentru angajaţii care lucrează în ture, vor fi plătite, urmând să fie acordate şi o serie de sporuri, pentru condiţii speciale de muncă.

Una peste alta, referitor la rezultatul negocierilor noului CCM din ArcelorMittal Galaţi, secretarul general şi purtătorul de cuvânt al Sindicatului Siderurgistul AMG, Vasile Crişan, a apreciat că „este un pas mic, dar înainte” pentru salariaţi, în condiţiile în care situaţia din siderurgie este una nefavorabilă.

Cert este că marja negocierilor CCM a fost una destul de strânsă, în condiţiile în care, în 2015, după trei trimestre în care rezultatele ArcelorMittal Galaţi au fost destul de bune, în ultimul trimestru, pe fondul crizei de supraproducţie şi a prăbuşirii preţurilor la oţel pe piaţa internaţională, multe dintre socotelile Combinatului au fost date peste cap. O necunoscută rămâne, de exemplu, în 2016, răspunsul pe care instituţiile UE vor reuşi să-l dea în cazul preţurilor de dumping practicate de China pe piaţa comunitară, astfel încât industria siderurgică europeană şi, implicit, ArcelorMittal Galaţi, să nu-şi vadă activitatea periclitată.

CITEŞTE ŞI: Marţi, 19 ianuarie, PROTEST la poarta COMBINATULUI din Galaţi. Siderurgiştii sunt nemulţumiţi de SALARIILE PREA MICI

Citit 5781 ori Ultima modificare Luni, 18 Ianuarie 2016 18:30

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.