Mai mulţi siderurgişti gălăţeni la autobuz decât la MITINGUL DE PROTEST
Foto: Foto Marius Negri

Mai mulţi siderurgişti gălăţeni la autobuz decât la MITINGUL DE PROTEST
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

Doar câteva zeci de siderurgişti au participat, ieri, la mitingul de protest organizat de Sindicatul „Solidaritatea” al Metalurgiştilor, la Poarta Est a ArcelorMittal Galaţi, în semn de protest faţă de prevederile noului Contract Colectiv de Muncă (CCM) 2016-2017, negociat de conducerea combinatului cu Sindicatul Siderurgistul AMG. La ora 14,30, când cursele convenţie veneau şi plecau de pe platforma siderurgică, mai mulţi oameni erau în staţiile de autobuz decât la manifestaţie.

Organizatorii mitingului au fost urmăriţi de ghinion şi nici măcar liderul Sindicatului „Solidaritatea”, Gheorghe Tiber, nu a reuşit să participe la acţiune, din cauză că, aflat într-o deplasare în ţară, i s-a stricat maşina şi a rămas blocat într-o altă localitate. Asta nu înseamnă că nemulţumirile celor prezenţi la miting au fost mai mici.

"Prin acest CCM, nu s-a obţinut nimic real în plus pentru siderurgişti. Cât s-a dat - 50 lei la salariu - este o sumă infimă, deşi au fost premize bune pentru mărirea de salarii. A fost reducerea de TVA, facilităţi fiscale, se putea da mai mult, dar s-au invocat problemele cu importurile din China şi nu s-a mai dat nimic. Mai mult, acest CCM a fost semnat pe doi ani, să fie linişte pentru patronat mai mult timp. Oamenii nu au fost consultaţi sub nicio formă, iar asta ne nemulţumeşte", ne-a declarat Gabriel Vâlciu, vicepreşedinte al Sindicatului "Solidaritatea".

Unii dintre siderurgişti au susţinut că, atunci când vine vorba de CCM, "în fiecare an asistăm la aceeaşi trântă şi totul se reduce doar la nişte artificii pentru a lua ochii" (Marian Melinte). Alţii s-au arătat nemulţumiţi de modul în care Sindicatul Siderurgistul AMG i-a reprezentat: "Noi muncim, iar ei dărâmă! Ar fi trebuit să ne întrebe şi pe noi!" (Săndel Hârsâna).

Nici scandările, nici îndemnurile prin portavoce, nici discursule la microfon nu au convins prea mulţi siderurgişti să treacă strada din staţia de autobuz, pentru a se alătura manifestanţilor.

"Noi vrem să atragem atenţia, este un strigăt de alarmă. Am vrut să le dăm posibilitatea oamenilor să-şi exprime nemulţumirea şi să le arătăm că încă mai este cineva alături de ei. Dacă nu vin, înseamnă că sunt mulţumiţi…", ne-a spus cu o oarecare resemnare Gabriel Vâlciu.

Cei puţini prezenţi n-au putut decât să evoce forţa sindicală de altădată din combinatul siderurgic şi să facă apel „la unitate”. Pancartele pe care scria „Siderurgişti gălăţeni, când vă veţi trezi veţi fi într-o nouă Vale a Jiului!” şi „Cetăţeni ai Galaţiului - „Solidarizaţi-vă” pentru salvarea combinatului!” au rămas înfipte în zăpadă, în faţa porţii platformei siderurgice, neavând cine să le mai ridice.

Citit 4179 ori Ultima modificare Joi, 21 Ianuarie 2016 00:08

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.