Directorul Camerei Agricole, Maricel Dima: "Îmi pare rău că n-am putut construi o piaţă de peşte!"

Directorul Camerei Agricole, Maricel Dima: "Îmi pare rău că n-am putut construi o piaţă de peşte!"
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

În cadrul Strategiei de Dezvoltare Durabilă a Zonei Pescăreşti „Prut-Dunăre” Galaţi s-au implementat 26 de proiecte cu finanţare europeană. Printre ele s-au numărat şi investiţiile reale în exploataţii şi agrement, cum ar fi cea de la balta Zătun, dar şi o mulţime de sărbători sau studii - mai conştiincios sau mai superficial realizate, dar scrise pe bani mulţi, şi unele, şi celelalte.

Peste toate, directorul Camerei Agricole a judeţului Galaţi, instituţie implicată în definirea strategiei, în popularizarea ei şi în realizarea proiectelor, spune că are un sigur mare regret. "Îmi pare rău că nu am reuşit, până la urmă, să înfiinţăm o piaţă de peşte în Galaţi. Am văzut astfel de pieţe în ţări ca Spania sau Franţa. Iar acolo sistemul funcţionează ca un fel de bursă a peştelui. Pescarul aduce peştele la mal şi îl predă reprezentanţilor asociaţiei profesionale din care face parte. Aceştia îl aduc în piaţă, în spaţiile special amenajate şi îl vând la licitaţie. Participă pescăriile, restaurantele şi toţi cei interesaţi să cumpere peştele proaspăt. Eu sunt de părere că şi la noi ar fi fost un succes piaţa de peşte, mai ales dacă am fi reuşit să strângem aici şi Tulcea. Ar fi venit aici furnizorul de peşte din Tulcea, dar şi cumpărătorul din Tulcea. Plus cei din Galaţi. Un pescar profesionist tot scoate o sută de kilograme de peşte, când iese la lucru. Şi ar fi putut vinde cantităţile respective la piaţa aceasta. Sigur că, având şi spaţii de depozitare la dispoziţie, agenţii economici care foloseau piaţa gălăţeană ar fi putut deveni furnizori de peşte congelat şi pentru alte judeţe din ţară. Din păcate, nu s-a mai putut…", spune Maricel Floricel Dima.

Directorul Camerei Agricole a precizat că apelase chiar la un proiectant spaniol pentru a realiza piaţa. "Din păcate, nu s-a mai putut merge până la capăt. Am discutat iniţial cu Administraţia Pieţelor, dar când dumnealor li s-a schimbat statutul, ca societate, n-au mai putut aplica la acest proiect. Am avut şi discuţii cu doi potenţiali investitori privaţi, oameni de afaceri gălăţeni, care, însă, şi-au făcut probabil calculele de rentabilitate şi au ales să nu investească acum. A încercat Primăria din Frumuşiţa să facă o piaţă de peşte, dar a întâmpinat nişte probleme legate de subevaluarea lucrărilor şi iarăşi n-a mai putut merge până la capăt în condiţiile stabilite iniţial. Şi n-am mai reuşit să atragem banii pentru un asemenea proiect, de care, zic eu, Galaţiul ar avea nevoie”, spune Maricel Dima.        

Citit 3280 ori Ultima modificare Joi, 28 Ianuarie 2016 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.