Multe CERTIFICATE VERZI au rămas nevândute

Multe CERTIFICATE VERZI au rămas nevândute
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Producătorii de energie din surse regenerabile au rămas cu un surplus de 5 milioane de certificate verzi emise anul trecut, în valoare totală de 150 de milioane de euro, pe care nu mai au unde să le vândă, potrivit lui Martin Moise, vicepreşedintele Organizaţiei Patronale a Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile (PATRES), citat de Agerpres.

Producătorii de energie regenerabilă primesc aceste certificate verzi pentru a obţine un câştig în plus faţă de preţul energiei. Furnizorii de energie sunt obligaţi să achiziţioneze certificatele, însă ei transferă costurile în factura finală plătită de consumatori. Pentru a nu creşte factura consumatorilor casnici, ANRE a stabilit o cotă mai mică de energie verde pentru acest an, faţă de cât prevedea legislaţia primară, iar furnizorii îşi îndeplinesc obligaţiile achiziţionând mai puţine certificate, motiv pentru care în piaţă rămâne un surplus pe care nu mai are cine să îl cumpere.

Pentru 2016, cota obligatorie de energie electrică produsă din surse regenerabile de energie, care beneficiază de sistemul de promovare prin certificate verzi, este de 12,15 la sută din consumul final brut de energie electrică, potrivit unei Hotărâri adoptate de Guvern în şedinţa din 30 decembrie 2015. Cota pentru acest an este mai mare decât cea pentru 2015, care a fost stabilită la nivelul de 11,9 la sută.

Citit 2049 ori Ultima modificare Miercuri, 10 Februarie 2016 19:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.