Fermierii gălăţeni, în aşteptarea SUBVENȚIILOR

Fermierii gălăţeni, în aşteptarea SUBVENȚIILOR
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Plata sumelor în teritoriu ar putea dura până la finele lunii iunie


Agenţia de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură (APIA) Galaţi a început, vinerea trecută, campania de achitare integrală a subvenţiilor către fermierii români. Cum stau lucrurile în Galaţi, în acest moment, ne-a spus directorul Centrului Judeţean (CJ) Galaţi al APIA, Alexandru Sîntion.

"Din totalul de 21.940 de cereri unice (depuse la nivelul judeţului Galaţi - n.r.), CJ Galaţi a autorizat la plată un număr de 18.172 de fermieri care au solicitat plata în sector vegetal, ceea ce reprezintă 82,82 la sută din numărul total de cereri. Pentru un număr de 7.587 fermieri s-au emis deja şi ordinele de plată", se arată în documentul remis redacţiei şi semnat de Alexandru Sîntion. Nu se emiseseră autorizaţii de plată pentru fermierii ale căror exploataţii se aflau în faza de verificare.

Că s-au emis autorizaţii, nu înseamnă însă că fermierii urmează să îşi încaseze toate subvenţiile la care au dreptul prin lege. Iată ce se va plăti. Mai întâi, este vorba despre subvenţia pe suprafaţă, care în acest an este de 79,73 de euro la hectar. Adică e mai mică decât în anii trecuţi? Nu, nu e mai mică. Doar că această sumă se cuplează cu plata redistributivă, care are valoarea de cinci euro la hectar pentru exploataţiile cuprinse între un hectar şi cinci hectare şi de 50 de euro la hectar pentru cele cuprinse între cinci hectare şi 30 de hectare. Se vor mai onora şi plăţile pentru înverzire, în valoare de 59,12 euro la hectar, precum şi plăţile pentru tinerii fermieri, în valoare de 19,9 euro la hectar.

Termenul-limită până la care statul poate da aceşti bani este 30 iunie.

Din câte am putut afla de la APIA Galaţi, plăţile au început să se facă şi către fermierii gălăţeni. Dar cum banii îi virează direct APIA Bucureşti, instituţia gălăţeană nu are, la acest moment, date cu privire la numărul de gălăţeni care şi-au primit deja banii.

Citit 1874 ori Ultima modificare Joi, 14 Aprilie 2016 01:36

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.