În primul semestru al acestui an - Încasări de peste 3 miliarde de lei la DGRFP Galaţi

În primul semestru al acestui an - Încasări de peste 3 miliarde de lei la DGRFP Galaţi
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Mai bine de 2,33 miliarde de lei au fost strict din activitatea fiscală

Gălăţenii au contribuit la bugetul de stat cu 17,57 la sută mai mult decât era stabilit

În urma activităţii vamale, au fost aplicate amenzi de peste 850 milioane de lei

La nivelul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice (DGRF) Galaţi s-au înregistrat, în primul trimestru al acestui an, încasări bugetare din activitatea fiscală ce au totalizat peste 2,33 miliarde de lei, rezultă din datele furnizate de instituţie. Suma, corespunzătoare structurilor Administraţiilor Fiscale Judeţene din Regiunea Sud-Est (Galaţi, Brăila, Vrancea, Buzău, Tulcea, Constanţa), la care se adaugă şi nou înfiinţata, din februarie, Administraţie pentru Contribuabili Mijlocii, este cu cinci la sută peste programul de încasări stabilit iniţial la nivelul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în funcţie de structura socio-economică specifică fiecărui judeţ.
Demn de remarcat este că, dacă se ia drept reper acest plan de încasări, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Galaţi a avut cele mai bune rezultate din regiune, cu o depăşire de nu mai puţin de 17,57 la sută a planului fixat iniţial. Asta înseamnă că, în primele trei luni ale acestui an, gălăţenii au contribuit la bugetele publice cu 410,55 milioane de lei. Depăşiri ale planului fixat la nivelul ANAF s-au înregistrat şi în Vrancea, unde s-au colectat 185,62 milioane de lei (+8,44 la sută), Tulcea, cu 142,18 milioane de lei (+142,18 la sută) şi Buzău, cu 277,11 milioane de lei (+6,94 la sută). Încasări mai mici decât erau prevăzute s-au înregistrat la Brăila, unde s-au colectat 204,45 milioane de lei, cu aproximativ un procent sub planul ANAF. Rezultatele au fost cu 3,46 la sută sub programul de încasări şi la Constanţa, însă în termeni nominali, sumele colectate, respectiv 710,09 milioane de lei, rămân cele mai mari de la nivelul Regiunii Sud-Est. În ceea ce priveşte nou înfiinţata la nivel regional Administraţie pentru Contribuabili Mijlocii, cu sediul la Constanţa, care gestionează şi activitatea a aproape 250 de IMM-uri gălăţene, aceasta a avut în primul trimestru al anului încasări de 406,91 milioane de lei, cu 9,34 la sută mai mult faţă de cât era planificat.

Controale şi inspecţie fiscală

La creşterea încasărilor DGRFP Galaţi au contribuit, desigur, şi activităţile de inspecţie fiscală menite să scoată la lumină eventualele greşeli sau tentative de eludare a legii din partea unor contribuabili. „În primul trimestru au fost efectuate un număr de 1.084 de inspecţii fiscale, din care 742 la persoane juridice şi 342 la persoane fizice, în urma cărora au fost constate sume suplimentare în cuantum de 293,7 milioane de lei. De asemenea, au fost aplicate 392 de amenzi contravenţionale, în valoare de 934.000 lei”, se precizează într-un comunicat de presă al DGRFP Galaţi.
În privinţa activităţii de inspecţie economico-financiară, în primul trimestru au fost făcute 107 activităţi de control, în urma cărora au fost constate diferenţe de natură patrimonială, financiară şi bugetară în sumă totală de 1,48 miliarde de lei. De asemenea, au fost aplicate un număr de 50 de amenzi contravenţionale, în valoare totală de 114.000 de lei.

Încasări din activitatea vamală

Pe lângă încasările din activitatea fiscală, la DGRFP Galaţi s-au făcut încasări la bugetele publice şi în urma activităţii derulate de structurile teritoriale ale Direcţiei Regionale Vamale (DRV) Galaţi. Mai exact, este vorba de activitatea birourilor vamale în domeniul supravegherii şi controlului vamal, atât pe componenta fiscală, cât şi pe cea nefiscală.
„Au fost întocmite un număr de 191 de procese-verbale de constatare şi sancţionare a contravenţiilor, valoare amenzilor aplicate fiind de 853.500 de lei. În acelaşi timp, au fost reţinute bunuri în vederea confiscării în valoare totală de 16,04 milioane de lei”, precizează DGRFP Galaţi.
Pe linii specifice activităţii vamale, precum contrabanda cu ţigări, în primul trimestru al acestui an, structurile DRV Galaţi au reuşit să confişte 293.489 de ţigarete (14.674 de pachete), cu o valoare estimată de aproape 54.500 de lei, iar şapte autovehicule folosite în traficul cu ţigări au fost indisponibilizate. De asemenea, în materie de protejare a drepturilor de proprietate intelectuală, organele vamale au reţinut bunuri suspectate a fi „piratate”, care dacă ar fi ajuns pe piaţă ar fi însemnat mărfuri cu o valoare de peste 2 milioane de euro.
Nu în ultimul rând, inspectorii vamali din cadrul DRV Galaţi au efectuat 27 de acţiuni de control ulterior la sediul agenţilor economici, iar la nivelul birourilor vamale s-a realizat activitatea de reverificare a declaraţiilor vamale depuse în procedură normală sau simplificată de vămuire şi s-au reverificat un număr de 2.531 de declaraţii fiscale. Sumele constate suplimentar (drepturi vamale, alte taxe) prin titluri de creanţă emise în primele trei luni ale anului 2016 la nivelul întregii structuri a DRV Galaţi sunt de peste 2,54 milioane de lei.

Trezorerie şi contabilitate publică
Peste un milion de operaţiuni
În cadrul Direcţiei de Trezorerie şi Contabilitate Publică din cadrul DGRFP Galaţi, în primele trei luni ale anului 2016, s-au efectuat nu mai puţin de 1,14 milioane operaţiuni de încasare. Din acestea, 546.818 au fost operaţiuni în numerar şi 596.818 au fost operaţiuni prin virament.

Verificare şi control
Execuţia bugetară în instituţiile publice
La nivelul Direcţiei de Trezorerie şi Contabilitate Publică a DGRFP Galaţi, au fost verificate lunar, din punct de vedere al coerenţei şi corectitudinii, execuţiile bugetare din 1.745 de instituţii publice. Acesta este numărul de instituţii corespunzător Regiunii Sud-Est.

Citit 1641 ori Ultima modificare Duminică, 17 Aprilie 2016 17:02

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.