Banii pentru Prima Casă sunt pe terminate

Banii pentru Prima Casă sunt pe terminate
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Deşi au fost suplimentate în această primăvară cu aproximativ 500 de milioane de lei, fondurile pentru creditele Prima Casă mai sunt de ajuns pentru ceva mai mult de 3.100 de credite, a anunţat Anca Dragu, ministrul Finanţelor. Din acest motiv, încă nu se ştie exact cum va continua programul de garantare a creditelor ipotecare pentru casă, dat fiind că numărul cererilor pentru astfel de credite este mult mai mare decât cel al garanţiilor care pot fi oferite. 

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM) mai avea disponibile, la jumătatea lunii iunie, doar 380 de milioane de lei pentru aceste împrumuturi. Deja multe dintre bănci nu mai primesc dosare pentru Prima Casă, iar banii alocaţi sunt folosiţi pentru dosare care au fost deja deschise. Ministerul Finanţelor Publice a anunţat că încă nu ştie ce se va întâmpla cu programul de credite ipotecare pentru populaţie, dar că se lucrează la găsirea unor soluţii viabile. 

"Ministerul Finanţelor Publice este deschis dialogului şi continuă consultările cu instituţiile bancare pentru a înţelege mai bine evoluţiile din piaţă şi pentru a-şi face propria analiză ce va sta la baza unei strategii deja anunţate. De altfel, aceste consultări nu au vizat şi nici nu vizează doar Prima Casă, ci şi alte programe de garanţii care au ca ţintă o creştere economică sustenabilă şi un sprijin real acordat în principal întreprinderilor mici şi mijlocii ce activează în mai multe domenii. Dacă e să ne referim strict la programul Prima Casă, prin HG.nr.366/18.05.2016, MFP tocmai a suplimentat plafonul total de garantare pe anul 2016 cu 500 milioane de lei. Măsura a răspuns solicitărilor potenţialilor beneficiari ai programului şi a ţinut cont de dinamica semnificativ crescută a volumelor garantate în cadrul programului", a declarat Anca Dragu, ministrul Finanţelor. 

Darea în plată, principala vinovată?

Odată cu adoptarea mult controversatei legi şi publicarea ei în Monitorul Oficial, interesul românilor pentru programul Prima Casă a crescut simţitor, dat fiind că multe dintre zvonuri se legau de dispariţia acestui program de creditare. Cele mai multe bănci au anunţat deja că vor creşte semnificativ nivelul avansului la creditele ipotecare, astfel că prea puţini tineri români şi-ar mai putea permite să achite 30 sau 35 la sută dintr-un credit încă dinainte de a-l contracta. 

Acum câteva săptămâni, în cotidianul nostru erau trecute salariile necesare pentru contractarea unui astfel de credit şi, conform estimărilor de atunci ale specialiştilor, o familie cu trei membri care vrea să contracteze un credit de 65.000 de euro trebuia să câştige, lunar, între 5.500 de lei şi 7.800 de lei, venit net. Şi Banca Naţională a României trăgea un semnal de alarmă asupra efectelor pe care această lege le-ar putea avea. "Sunt 160.000 de credite, în sumă de circa 30 de miliarde de lei, deja acordate în baza unei garanţii a statului, acelaşi care vine acum s-o anuleze prin efectul legii! Deci, se poate ajunge la incredibila situaţie ca, peste noapte, cele mai garantate credite din România, cele cu garanţii ale statului şi garanţii imobiliare, să devină cele mai riscante din punctul de vedere al băncilor. Gravitatea situaţiei vine din faptul că legea română pune în discuţie însăşi calitatea garanţiei statului român. Au oare idee senatorii din comisiile care ar trebui să se ocupe cu buget, finanţe, economie şi juridic cât de prost sună asta în urechea oricărui investitor?", a explicat Daniel Oanţă, consultant pe probleme de strategie în cadrul BNR.  

Tinerii gălăţeni, lipsiţi de şansă

În încercarea de a afla şi părerea cetăţeanului, am stat de vorbă cu câteva perechi de tineri care şi-ar fi dorit ca, în viitor, să aplice pentru programul Prima Casă. "Din păcate, nu ştiu dacă vom mai putea face un astfel de credit. Ne-am fi dorit să avem casa noastră în vreo doi ani, dar e greu. Văd că programul ăsta e incert, nu se ştie dacă va mai continua. Din punctul meu de vedere, fără un astfel de program, şansele tinerilor să îşi mai ia o casă sunt din ce în ce în ce mai mici. Cine are mii de euro de dat din prima? Mai ales că salariile nu sunt nici ele perfecte", ne-au explicat Andrei şi Mihaela, doi tineri de 28, respectiv 26 de ani, din Galaţi, ambii angajaţi în sistemul sanitar. 

Singurii care îşi mai freacă mâinile de bucurie sunt proprietarii de apartamente care le dau în chirie, afacerea acestora fiind una înfloritoare într-o economie care nu le mai permite tinerilor să îşi cumpere o casă.

Citit 3827 ori Ultima modificare Duminică, 26 Iunie 2016 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.