Cadastru GRATUIT, în pas de melc. Gălăţeni, avem de aşteptat!

Cadastru GRATUIT, în pas de melc. Gălăţeni, avem de aşteptat!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Avem un Program Naţional de Cadastru şi Carte Funciară în derulare, dar când anume le va veni şi gălăţenilor rândul să se bucure de înregistrarea gratuită a clădirilor şi a terenurilor, nimeni n-ar putea spune. Ca şi în celelalte judeţe din ţară, şi în Galaţi au fost câteva comune în care s-a desfăşurat varianta pilot a programului de cadastru, aşa că oamenii care au beneficiat de lucrările gratuite se pot considera norocoşi. Toţi ceilalţi, dacă vor cadastru, fie îşi plătesc din buzunar lucrările, fie mai aşteaptă mult şi bine, până când în program naţional vor fi prevăzute noi fonduri.

În ce stadiu se află programul?

Avem patru oraşe şi 61 de comune în judeţ. Până acum, informează Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (ANCPI), s-au finalizat lucrările în comunele Matca şi Băleni. În plus, în Valea Mărului şi Vârlezi s-ar fi semnat contracte în 2016. Datele oferite de ANCPI nu-s chiar precise. Spre exemplu, la Valea Mărului procedurile s-au finalizat. „Din comuna noastră, oricine vrea să îşi procure extrasul de carte funciară se duce la Cadastru, la Tecuci, plăteşte 20 de lei şi îşi ia actul. Lucrările s-au terminat din cursul anului trecut. Au mai rămas de făcut dezbateri de moşteniri, dar astea ţin de proprietari. După dezbatere, nu se impun noi măsurători cadastrale, ci doar se împarte ceea ce s-a măsurat deja”, a precizat primarul comunei Valea Mărului, Virgil Doca.

La Băleni, unde ANCPI informează, pe site-ul propriu, că lucrările s-au terminat, în realitate măsurătorile abia au început. „În urmă cu vreo lună şi jumătate s-au început lucrările. Primăria nu contribuie cu bani, finanţarea e de la Guvern. Din câte am înţeles, prin septembrie-octombrie s-ar putea termina etapa de măsurători, după care va începe cea de întocmire a documentaţiei. La videoconferinţa de lansare a proiectului ni s-a spus că tot proiectul ar dura în jur de 19 luni”, a precizat primarul comunei Băleni, Oprea Lică.

În rest, potrivit ANCPI, nu se efectuează în acest moment proceduri specifice Programului Naţional de Cadastru şi Carte Funciară.

În ţară, lucrările desfăşurate în cadrul programului s-au finalizat până acum în 17 localităţi. În alte 34 de localităţi lucrările sunt în curs, cu bani de la ANCPI, în vreme ce în 21 de localităţi se lucrează, de asemenea, dar cu bani de la bugetele locale. Din datele ANCPI, rezultă că se lucrează sau urmează să înceapă lucrările, în viitorul apropiat, în 219 dintre cele 3.181 de localităţi din ţară.

Citit 3915 ori Ultima modificare Vineri, 15 Iulie 2016 02:29

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.