Statul le dă firmelor bani pentru investiţii majore. Azi, termen limită de depunere!

Statul le dă firmelor bani pentru investiţii majore. Azi, termen limită de depunere!
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Managerii care voiau să facă o investiţie de amploare, dar încă nu îşi luaseră inima în dinţi să dea banii, pot primi acum finanţări de la stat pentru a face marele pas spre dezvoltarea societăţii. Şi nu vorba despre vreun împrumut, ci despre finanţări nerambursabile. Bugetul sesiunii este de 638 de milioane de lei, adică de peste 141 de milioane de euro. Aproape toate tipurile de societăţi pot cere bani, inclusiv cele mici şi mijlocii. În baza Legii 807/2014, investiţia societăţii, pentru acordarea grantului de la stat, trebuie să fie de minim 44 de milioane de lei, adică de măcar 9.777.777 euro. Partea mai puţin plăcută este că astăzi se încheie sesiunea de depunere de dosare şi cereri de finanţare.

Cum şi pentru ce se dau banii?

Statul va da aceşti bani sub formă de granturi, în ideea ca ei să ajungă cât mai repede în conturile societăţilor care vor să facă o investiţie mare, cu rol în dezvoltarea economiei naţionale. Faptul că un om de afaceri depune dosar şi cere de finanţare în al doisprezecelea ceas n-ar trebui să conteze. Se ţine seama, în procesul de selecţie, nu de ordinea în care s-ar s-au depus solicitările, ci de nota obţinută în urma analizei aplicaţiilor. Există, bineînţeles, baremuri de care se ţine seama. Spre exemplu, se vor acorda:

•  25 de puncte pentru înființarea unei noi unităţi de o întreprindere nou-înfiinţată;

•  20 de puncte pentru schimbarea fundamentală a procesului general de producţie al unei unităţi existente sau pentru o investiţie care se realizează într-un judeţ în care PIB (produsul intern brut) este mai mic decât media pe ţară;

•  15 puncte pentru diversificarea activităţii unei unităţi existente;

• 10 puncte pentru înființarea unei noi unităţi de către o întreprindere în activitate şi pentru extinderea capacităţii unei unităţi existente. Până la finele săptămânii, pe siteul Ministerului Finanţelor Publice va fi publicată o listă cu cererile de acord de finanţare care au trecut de prima etapă a selecţiei. Acestea vor fi ulterior supuse unui proces de analiză care va mai dura o lună şi jumătate.

Cum se cer banii

Dosarul pentru finanţare împreună cu cererea de acord de finanţare se trimit la Registratura generală a Ministerului Finanțelor din str. Apolodor nr.17, sector 5, Bucureşti, având menționat pe plic: „Unitatea de implementare a schemei de ajutor de stat instituită prin HG nr. 807/2014.”

Citit 2058 ori Ultima modificare Duminică, 21 August 2016 16:55

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.