În beneficiul celor DEFAVORIZAȚI - Certificatul de întreprindere socială deschide calea spre FINANȚARE

În beneficiul celor DEFAVORIZAȚI - Certificatul de întreprindere socială deschide calea spre FINANȚARE
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Întreprinderile sociale vor putea obţine, până la sfârşitul acestui an, atestatul care le va oferi posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare, informează Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale și Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV).

"Până la sfârşitul acestui an, întreprinderile care activează în economia socială vor putea obţine de la agenţiile judeţene pentru ocuparea forţei de muncă un atestat prin care li se recunoaşte statutul de actor al economiei sociale şi le oferă, în acelaşi timp, posibilitatea de a accesa fonduri europene pentru dezvoltare, prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU)", se arată într-un comunicat de presă al MMFPSPV.

Potenţialii beneficiari vor avea la dispoziţie linia de finanţare 'SOLIDAR', pregătită în acest sens de Ministerul Fondurilor Europene, singura condiţie pe care trebuie s-o îndeplinească cei interesaţi fiind aceea că, pe lângă respectarea principiilor şi criteriilor din legea economiei sociale, atestatul de întreprindere socială să fie depus în etapa de contractare a proiectelor.

Potrivit sursei citate, întreprinderile sociale pot fi societăţile cooperative de gradul I, cooperativele de credit, asociaţiile şi fundaţiile, casele de ajutor reciproc ale salariaţilor, casele de ajutor reciproc ale pensionarilor, societăţile agricole şi orice alte categorii de persoane juridice care respectă, cumulativ, conform actelor legale de înfiinţare şi organizare, definiţia şi principiile economiei sociale.

Întreprinderile sociale de inserţie pot fi întreprinderile sociale în care sunt angajate permanent, în proporţie de cel puţin 30 la sută, persoane din grupuri vulnerabile, astfel încât timpul de lucru cumulat al acestor angajaţi să reprezinte cel puţin 30 la sută din totalul timpului de lucru al tuturor angajaţilor. Încadrarea în categoria grupurilor vulnerabile poate fi dovedită cu ajutorul documentelor eliberate de autorităţţile competente sau printr-o anchetă socială a serviciilor publice de asistenţă socială de la nivelul primăriilor, la cererea întreprinderii sociale de inserţie, precizează ministerul de resort.

La ora actuală, peste 10.000 de entităţi juridice, sub diverse forme, activează deja în economia socială şi ar putea solicita atestarea ca întreprindere sociala.

Citit 2047 ori Ultima modificare Sâmbătă, 10 Septembrie 2016 14:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.