CREDITELE cu garanţii imobiliare pot fi convertite în lei
Foto: Sursa foto: Internet

CREDITELE cu garanţii imobiliare pot fi convertite în lei
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Legea care atestă faptul că, în orice moment, un credit în valută garantat imobiliar poate fi convertit în lei s-a publicat în Monitorul Oficial, pe data de 20 septembrie. Acest lucru înseamnă că Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 52/2016 privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile, precum şi pentru modificarea şi completarea OUG nr. 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori va produce efecte începând de la finele acestei luni.

Este această lege scăparea tuturor celor care şi-au cumpărat case contractând credite în valută, iar acum sunt striviţi de rate? Nu este, din cauză că prevederile ei se vor aplica doar creditelor pe care românii le vor contracta de la finele acestei luni încolo. Totuşi, faptul că legea există îi pune întrucâtva la adăpost pe viitorii debitori de crize similare cu aceea a francului elveţian.

"Creditorul se asigură că, în cazul în care un contract de credit se referă la un împrumut în valută, contractul prevede dreptul consumatorului de a putea converti, oricând pe parcursul relaţiei contractuale, contractul de credit într-o monedă alternativă". În cazul în care clientul cere în scris conversia, banca nu-l poate refuza, ba chiar trebuie să îi pună la dispoziţie oferta pe care o are, la acel moment, în termen de 15 zile.

Ce nu va putea să-i facă banca debitorului

Pe lângă faptul că nu-i poate nega debitorului dreptul de a-şi converti creditul în lei sau altă monedă, banca nu-i va putea percepe alte comisioane, tarife sau speze. Spre exemplu, băncii îi va fi interzisă perceperea de comisioane pentru:

- depunere de numerar pentru plata ratelor la credit, indiferent dacă depunerea se efectuează de către titular sau de către o altă persoană;

- retragerea sumelor trase din credit;

- rescadenţarea ratelor, reeşalonarea ratelor sau la acordarea unei perioade de grație;

- schimbarea garanţiilor, în condiţiile în care consumatorul plăteşte toate costurile aferente constituirii şi evaluării noilor garanţii;

- eliberarea unui document necesar rambursării anticipate a creditului prin refinanțare.

Citit 2096 ori Ultima modificare Joi, 22 Septembrie 2016 18:27

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.