Noi proceduri pentru aplicarea măsurilor ASIGURATORII. Norme financiar-fiscale

Noi proceduri pentru aplicarea măsurilor ASIGURATORII. Norme financiar-fiscale
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Procedura de aplicare a măsurilor asigurătorii de către organele fiscale, precum şi modelele, modului de utilizare şi de păstrare a unor formulare legate de această temă au fost aprobate prin OPNAF nr.2.546/2016 şi publicate în Monitorul Oficial nr.703/9.09.2016, informează DGRFP Galaţi.

„Acest act normativ clarifică situaţiile în care organele fiscale competente pot institui măsuri asigurătorii împotriva contribuabililor, în cadrul procedurilor de control sau inspecţie fiscală la care sunt supuşi aceştia. Astfel, se statuează faptul că aceste măsuri se pot institui doar în cazuri excepţionale, când există riscul ca debitorul să se sustragă, să îşi ascundă sau să îşi risipească patrimoniul, periclitând sau îngreunând în mod considerabil colectarea creanţelor fiscale.

Măsurile asigurătorii prevăzute de acest act normativ nu sunt măsuri de executare silită, ci doar unele de prevenire a eventualelor situaţii de sustragere de la control, la care ar putea recurge debitorii. Practic, luarea măsurilor asigurătorii trebuie raportată la o anumită atitudine de rea-credinţă a debitorului, care încearcă să-şi sustragă, ascundă sau distrugă activele patrimoniale cu scopul de a zădărnici eforturile organelor fiscale de a executa creanţa fiscală. Astfel, măsurile asigurătorii nu sunt o etapă obligatorie care precede orice executare silită fiscală, ci se aplică doar în cazurile limitate în care există indicii că executarea va fi îngreunată prin atitudinea necorespunzătoare a debitorului”, se precizează într-un comunicat de presă al DGRFP Galaţi.

Situaţiile în care se pot folosi aceste prevederi legale

Potrivit noilor normative, măsurile asigurătorii se pot aplica în mai multe situaţii, ca de exemplu atunci când se constată săvârşirea unor fapte revăzute de legea penală în domeniul financiar-fiscal şi vamal, precum şi atunci când au fost aplicate amenzi contravenţionale sau au fost deja dispuse confiscări de bunuri sau sume de bani. De asemenea, măsurile asigurătorii se pot aplica şi în timpul sau ca urmare a unui control, când se constată o „suspiciune rezonabilă” cu privire la săvârşirea unor fapte penale, până la stabilirea diferenţelor de impozite şi taxe prin acte administrativ-fiscale. Nu în ultimul rând, măsurile asigurătorii pot fi aplicate pe parcursul desfăşurării inspecţiei fiscale sau a verificării fiscale personale, până la finalizarea acţiunii, când se vor comunica rezultatele acesteia.

Actul normativ face referire la următoarele patru măsuri asigurătorii ce pot fi dispuse de organul fiscal: sechestrul asigurător pentru bunurile imobile; sechestrul asigurător pentru bunuri mobile, inclusiv titlurile de valoare şi bunurile mobile necorporale; poprirea asigurătorie asupra sumelor datorate debitorului de către un terţ, cunoscută ca procedura terţului poprit; poprirea asigurătorie asupra disponibilităţilor băneşti din conturile bancare. Totodată, se stabileşte şi valoarea la care vor fi stabilite măsurile asigurătorii, şi anume în limita a 150 la sută din valoarea sumei pentru care se dispune măsura.

În conformitate cu prevederile acestui act normativ, măsurile asigurătorii încetează în momentul în care încetează motivele pentru care s-au dispus măsurile asigurătorii sau atunci când debitorul prezintă o garanţie (ex.: scrisoare de garanţie bancară, poliţă de asigurare, ipoteci etc.). DGRFP Galaţi precizează că măsurile asigurătorii dispuse de la 1 ianuarie şi până la 9 septembrie vor continua potrivit noului ordin.

Citit 1300 ori Ultima modificare Duminică, 25 Septembrie 2016 18:57

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.