MĂSURI pentru protejarea industriei siderurgice

MĂSURI pentru protejarea industriei siderurgice
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Iniţiativa Comună pentru Standardizare a fost semnată de ţările europene în ultima reuniune a Consiliului UE Competitivitate (COMPET), instrument important în strategia de dezvoltare a Pieţei unice comunitare. Prin acest document, Comisia Europeană transmite că standardele sunt importante pentru întreaga economie, ele contribuind în mod substanţial la creşterea competitivităţii, iar UE a fost şi rămâne un centru de dezvoltare al standardelor.

Politicile UE privind Piaţa unică vor avea un impact important asupra unor sectoare ale economiei europene, precum cel al siderurgiei, a precizat ministrul Economiei, Costin Borc, reprezentant al României la reuniunea COMPET. După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, industria siderurgică se confruntă cu o serie de probleme majore, precum supracapacitatea de producţie la nivel global, scăderea cererii, presiunea dumpingului, preţul energiei etc. Efecte ale acestor probleme se resimt inclusiv la nivel combinatului siderurgic ArcelorMittal Galaţi, dar şi la nivelul altor unităţi siderurgice din ţară.

Subiecte privind probleme din siderurgie s-au regăsit atât pe agenda reuniunilor G20, G7 şi OECD, cât şi în recentul discurs al preşedintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, privind Starea Uniunii. La rândul său, Ministru Economiei, Costin Borc a declarat că industria siderurgică europeană se află la un punct de cotitură datorită presiunilor exercitate de politicile UE şi a subliniat necesitatea concentrării eforturilor pentru menţinerea acestui sector în UE, la parametri optimi, fiind de dorit o abordare mai aplicată în cadrul Grupului la Nivel Înalt pentru industrii energo-intensive care să stabilească o viziune pe termen mediu şi lung pentru industria siderurgică.

Ministrul a susţinut necesitatea avansării în negocieri privind modernizarea instrumentelor de apărare comercială (mTDI), în vederea „echipării” industriei UE cu instrumente de apărare eficiente pentru combaterea practicilor comerciale neloiale şi eficientizarea măsurilor anti-dumping şi anti-subvenţii.

Citit 1861 ori Ultima modificare Joi, 06 Octombrie 2016 17:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.