CALAMITATE după calamitate, în câmp, în 2016

CALAMITATE după calamitate, în câmp, în 2016
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Inundaţiile din comunele gălăţene au afectat case, drumuri, dar şi culturi agricole. Potrivit primelor estimări ale Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR), peste 3.800 de hectare de culturi de toamnă Galaţi ar putea fi deja calamitate. Mai multe detalii ne-a oferit directorul instituţiei, Marius Mihăilă.

„Lucrăm la fazele premergătoare constatării pagubelor. S-a emis deja ordinul Instituţiei Prefectului în baza căruia s-a stabilit componenţa comisie de constatare a calamităţii şi ştim acum că, pe lângă reprezentanţii instituţiei noastre, din comisie mai fac parte membri ai: Camerei Agricole Judeţene, ANAF şi primăriilor pe raza cărora s-au produs pagubele. Din păcate, până la acest moment, vremea nu ne-a permis încă să intrăm în câmp, să evaluăm propriu-zis pagubele. Din raportări, ar fi însă vorba despre circa 3.800 de hectare afectate. Totuşi, datele nu sunt, în nici un caz, confirmate, de vreme ce încă nu s-au făcut verificările efective”, a precizat Marius Mihăilă.

Sursa citată a mai declarat şi că afectate au fost, în principal, culturile de rapiţă, dar că apa ar fi putut dăuna şi unor câmpuri însămânţate cu grâu, prin îndepărtarea unor cantităţi însemnate de strat superior de sol.

În vară, parte dintre fermierii gălăţeni au probleme cu seceta. Controalele, în teren, le-a efectuat atunci o echipă din care făceau parte, ca specialişti în probleme agricole, membri ai Camerei Agricole a Judeţului Galaţi. S-a demonstrat atunci că, de unde aproape toată suprafaţa cultivată, în judeţ, cu porumb şi floarea soarelui (circa 170.000 de hectare – n.r.) se preconiza a fi calamitată, doar pentru circa 10 la sută  (18.813 hectare, mai exact) erau îndeplinite condiţiile. De unde reiese că nici cuvântul ţăranului nu mai e chiar ce-a fost, în multe cazuri...

Cel puţin până la acest moment, Guvernul nu a emis nicio hotărâre în baza căreia să aloce bani pentru plata calamităţilor din agricultură, înregistrate în anul 2016.

Citit 1874 ori Ultima modificare Duminică, 23 Octombrie 2016 18:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.