Cât au produs fermierii gălăţeni în 2016

Cât au produs fermierii gălăţeni în 2016
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

N-a fost 2016 un an uşor pentru fermierul gălăţean dar, per total, a fost mai bun decât 2015. O spun oamenii, o arată şi statisticile Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală (DADR) Galaţi. Grâu s-a cultivat, în judeţ, pe 59.638 hectare. Suprafaţa e aproximativ constantă, de la un an la altul. Producţiile, însă, nu sunt. Spre exemplu, în vara lui 2015, una cu secetă accentuată, producţia medie, la nivel de judeţ, fusese de doar 2.984 de kilograme la hectar. Bineînţeles, fermierii care au putut iriga şi chiar au făcut-o, au produs mult mai mult de atât. Poate chiar 5.000 sau 6.000 de kilograme la hectar. În compensaţie, agricultorii de cultură mare de pe dealurile Bereştiului, spre exemplu, nu s-au apropiat nici măcar de 3.000 de kilograme la hectar. Prin comparaţie, în acest an, producţia medie a fost de 3.480 de kilograme la hectar, la nivelul judeţului.

Producţii mai bune s-au înregistrat şi la orz. E în genere o cultură importantă, pentru că este prima de pe urma căreia fermierul poate face un ban, în iunie, vânzând recolta. Cu atât mai important a fost orzul în acest an, când Agenţia de Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) a înregistrat întârzieri mari la plata subvenţiilor. Producţia a crescut de la 2.713 de kilograme pe hectar în 2015 la 3.600 de kilograme, în 2016. S-a cultivat cu orz o suprafaţă de 8.031 de hectare. Rapiţa este şi ea o cultură importantă, în principal din acelaşi motiv. Se recoltează vara şi poate fi valorificată în sezon, asigurându-i fermierului care o cultivă bani în cont pentru a putea să-şi continua treaba, în fermă. Producţia medie, la rapiţă, a fost în acest an de 3.480 de kilograme la hectar, după un 2015 greu în care mare parte din suprafaţă fusese întoarsă, iar producţia medie nu depăşise 2.320 de kilograme la hectar. S-au cultivat, în acest an, în judeţ, 17.344 de hectare de rapiţă. În ceea ce priveşte culturile de floarea soarelui şi porumb, DADR nu face publice acum date cu privire la producţii, deoarece încă centralizează date. Parte dintre fermieri, mai ales cei care au investit în tehnologie, au obţinut producţii bune. Nu toţi, însă.

„La porumb, nici n-aş estima o producţie. În mare parte e nerecoltat, încă în apă. Nu ştiu cât vom scoate din el. În ceea ce priveşte floarea soarelui, aş spune că producţia va fi de vreo 3.100 de kilograme la hectar în acest an, faţă de vreo 2.800, anul trecut. Dar şi aici avem culturi încă nerecoltate şi în apă, motiv pentru care nu ştiu acum cât va fi producţia finală, pe fermă”, a precizat inginerul Jan Florescu, unul dintre fermierii importanţi din estul judeţului.

Nici în nord lucrurile nu le-au mers tocmai bine. Inginerul Tudorel Spanache spune că, în acest an, a pus atât de puţin porumb încât nici n-ar fi relevantă producţia.

„La floare, am scos cam 2.800 de kilograme. Să spunem că nu-i rău aici, unde nu se poate iriga. La păioase am avut un an bun, cu producţii cuprinse între 4.000 şi 5.000 de kilograme de hectar, ceea ce e rar, pentru zona asta. Dar baza, cel puţin în ferma mea, a fost ca şi în anii trecuţi, coriandrul. Cu o producţie de 1.700 – 1.800 de kilograme la hectar şi la preţurile care sunt pe piaţă, la această cultură, mă declar mulţumit”, a precizat ing. Tudorel Spanache.

Citit 2053 ori Ultima modificare Joi, 10 Noiembrie 2016 17:15

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.