"A fost dezastru, anul ăsta" | Producţia, la o treime din cea satisfăcătoare

"A fost dezastru, anul ăsta" | Producţia, la o treime din cea satisfăcătoare
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Neculai Matei are 52 de ani şi s-a apucat de apicultură, mai serios, în anul 2009. Câtă vreme a lucrat în Combinat, şi-a dus serviciul în paralel cu creşterea albinelor. Când s-a pensionat, s-a concentrat pe creşterea albinelor şi pe vânzarea de miere. Nu munceşte singur, ci împreună cu familia, la întreţinerea celor 160 de familii de albine pe care le are, la Lieşti.

„A fost un an prost pentru miere, din păcate. Eu aş spune că o producţie de 30 de kilograme de miere, per familie - şi bineînţeles tot ceea ce depăşeşte acest prag - poate fi considerată satisfăcătoare. Dar cu 10 kilograme, ca anul ăsta, ce să faci… Ştiu că sunt şi clienţi care spun că mierea are preţ şi, deci şi apicultorul câştigă oricum. E adevărat că mierea are preţ, dar din banii ăia trebuie să şi investeşti. Eu, spre exemplu, de când am început mai serios să mă ocup, împreună cu familia, de apicultură, de primăvara devreme până toamna, merg în pastoraţie. Întâi mergem după rapiţă, apoi vine vremea salcâmului. Ajungem până la Bacău, cu stupii. Ceva salcâm avem la noi, la Lieşti. Dar cine vrea mai mult, trebuie să meargă în cealaltă parte, în Dobrogea. Şi asta înseamnă că ai şi cheltuieli mai mari”, spune Neculai Matei.

Târgul mierii din Piaţa Centrală a fost prima încercare a lui Neculai Matei de a vinde la tarabă. Până acum, a dat doar la cunoscuţi şi la angro, unde însă obţine doar jumătate din preţul de vânzare cu amănuntul.

Citit 4293 ori Ultima modificare Duminică, 20 Noiembrie 2016 18:23

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.