SCHIMBĂRI privind activitatea PFA şi a întreprinderilor individuale
Foto: Sursa foto: Internet

SCHIMBĂRI privind activitatea PFA şi a întreprinderilor individuale
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Numărul obiectelor de activitate CAEN şi cel al angajaţilor pe care îi poate avea o persoană fizică autorizată (PFA) sau o întreprindere individuală (II) se modifică începând de luni, 16 ianuarie.

Începând de luni, 16 ianuarie 2017, ca urmare a intrării în vigoare a Legii nr.182/2016, se modifică modul de înregistrare şi de funcţionare a persoanelor fizice autorizate şi întreprinderilor individuale. Principalele modificări vizează numărul maxim de angajaţi şi numărul activităţilor pe care PFA sau II le pot avea în obiectul de activitate. Astfel, art. 16 alin. (1) prevede că „PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”, în timp ce art. 24 alin. (1) stipulează că „întreprinderea individuală poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activităţi prevăzute de codul CAEN”.

În ceea ce priveşte numărul de angajaţi, art. 17 alin. (1) prevede că „PFA poate desfăşura activităţile pentru care este autorizată singură sau împreună cu cel mult 3 persoane angajate de aceasta, în calitate de angajator cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii”. De asemenea, „întreprinderea individuală poate angaja cel mult 8 salariaţi, terţe persoane, cu contract individual de muncă încheiat şi înregistrat în condiţiile legii şi poate stabili relaţii contractuale, în condiţiile legii”, conform art. 24 alin. (1).

Persoanele fizice autorizate şi întreprinderile individuale trebuie să solicite modificarea, în mod corespunzător, a menţiunilor din registrul comerţului în termen de 2 ani de la intrarea în vigoare a legii. Modificarea menţiunilor referitoare la obiectul de activitate şi emiterea noilor certificate de înregistrare se realizează, pe baza cererii, de oficiul registrului comerţului, cu titlu gratuit. În termen de 60 de zile de la împlinirea celor doi ani, oficiul registrului comerţului va radia din oficiu PFA-urile şi întreprinderile individuale care nu au operat modificările impuse.

Actul normativ menţionat cuprinde şi un articol nou, referitor la studenţii care sunt scutiţi de la plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi autorizare a unui PFA sau a unei întreprinderi individuale prin oficiile registrului comerţului de pe lângă tribunale, precum şi de la plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă prestate de aceste oficii.

Citit 2952 ori Ultima modificare Marți, 10 Ianuarie 2017 19:50

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.