PRIME de 12.500 de lei pentru ȘOMERII care îşi schimbă domiciliul | O lege numai dus, nu şi întors

PRIME de 12.500 de lei pentru ȘOMERII care îşi schimbă domiciliul | O lege numai dus, nu şi întors
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ordonanţa de Urgenţă nr. 60 din 2016, prin care Guvernul Cioloş a adoptat un pachet de măsuri active pentru stimularea ocupării forţei de muncă, are, printre prevederi, şi acordarea unei prime de instalare de 12.500 de lei pentru şomerii care îşi stabilesc reşedinţa într-o localitate la distanţă mai mare de 50 de kilometri de cea de domiciliu.Suma poate ajunge chiar până la 15.500 de lei, dacă îţi iei şi familia cu tine. Dar, şomer fiind, nu te poţi muta, de exemplu, din Galaţi în municipiul Constanţa şi să primeşti şi cei 12.500 de lei, chiar dacă distanţa dintre cele două oraşe este cu mult mai mare de 50 de kilometri.

Ar putea fi ca în bancurile cu Radio Erevan, adică: „Pot să iau prima de instalare dacă plec să mă angajez în altă localitate?”. „Da, puteţi, dar numai dacă plecaţi din Galaţi, nu şi dacă veniţi”. Lista localităţilor pentru care este valabilă acordarea sumei de 12.500 de lei pentru şomerii care îşi schimbă domiciliul sau reşedinţa a fost actualizată, zilele trecute, de Guvern. Se clarifică astfel condiţiile exacte în care poţi beneficia de această facilitate importantă, în cazul în care îţi găseşti un job într-o altă localitate. Ordonanţa prevede, concret, următoarele: „Prima de instalare se acordă în cuantum diferenţiat, după cum urmează: 12.500 lei pentru persoanele înregistrate ca şomeri la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă şi care se încadrează în muncă, potrivit legii, într-o altă localitate (situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa) şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul; 15.500 lei pentru persoanele care sunt însoţite de membrii familiei care îşi schimbă domiciliul; în cazul în care ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare, unul va primi 12.500 lei, iar celălalt va primi o primă de instalare în cuantum de 3.500 lei”.

L-am întrebat pe directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, cum funcţionează, de fapt, această ordonanţă: „Contează ca localitatea în care te angajezi să fie una din cele prevăzute în plan şi la o distanţă mai mare de 50 km de localitatea de domiciliu. Deci, dacă eşti gălăţean (din municipiu), te poţi muta, ca exemplu, tot în judeţul Galaţi, dar la Gohor sau în alt judeţ, tot într-o localitate prevăzută în plan. Dar nu primeşti prima de instalare dacă te muţi de la Gohor în municipiul Galaţi”.

Localităţile gălăţene în care se dă prima de instalare pentru şomeri

Tehnic, anexa cu localităţile vizate de actul normativ se numeşte „Lista unităţilor administrativ-teritoriale din mediul rural cu grad de marginalizare peste medie şi grad de marginalizare severă, a unităţilor administrativ-teritoriale cu grad redus de dezvoltare conform valorilor indicelui dezvoltării umane locale şi a unităţilor administrativ-teritoriale în care ponderea şomerilor înregistraţi sau a persoanelor beneficiare de venit minim garantat şi alocaţie pentru susţinerea familiei în populaţia după domiciliu, 18-62 de ani, este de peste 10 la sută”. Lista integrală cuprinde 964 de localităţi din România şi poate fi consultată AICI.

Galaţiul are 33 de localităţi în care, dacă te muţi cu serviciul, iei prima de instalare, dar printre ele nu se află şi municipiul Galaţi: Bălăşeşti, Băleni, Băneasa, Barcea, Bereşti, Bereşti Meria, Brăhăşeşti, Buciumeni, Cavadineşti, Cerţeşti, Corni, Costache Negri, Drăguşeni, Ghidigeni, Gohor, Griviţa, Iveşti, Jorăşti, Movileni, Munteni, Nămoloasa, Negrileşti, Nicoreşti, Oancea, Poiana, Priponeşti, Rădeşti, Scânteieşti, Smulţi, Suceveni, Valea Mărului, Vârlezi, Vlădeşti.

Şomerii de la 416, marea provocare

Directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase, este de părere că aceste modificările legislative aduse prin planul de mobilitate sunt binevenite. "Sperăm să aibă ca efect direct diminuarea numărului de şomeri şi creşterea mobilităţii. În ceea ce priveşte mobilitatea în rândul tinerilor şi, mai ales, al tinerilor cu studii superioare, oricum nu avem probleme de mobilitate, ci mai degrabă la nivel de ofertă calitativă şi cantitativă de locuri de muncă. Însă şomerii de lungă durată şi cei înscrişi în baza Legii 416 (venitul minim garantat - n.red.) încă reprezintă o provocare în vederea consilierii, pregătirii, medierii şi plasării", a spus Cezar Năstase.

Locuinţa de serviciu, "scăzută" din primă

În cazul în care persoanelor care îndeplinesc condiţiile de acordare a primei de instalare li se asigură locuinţă de serviciu, de către angajator sau de către autorităţile locale, sau li se decontează chiria, şomerul va primi o primă de numai 3.500 de lei. Dacă are şi familia cu el, i se acordă 6.500 de lei, iar dacă ambii soţi îndeplinesc condiţiile de acordare, vor primi câte 3.500 de lei fiecare.

Citit 5336 ori Ultima modificare Joi, 12 Ianuarie 2017 23:44

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.