Contractele colective de muncă, o umbrelă insuficientă pentru angajaţi

Contractele colective de muncă, o umbrelă insuficientă pentru angajaţi
Protest al sindicaliştilor gălăţeni pentru salarii decente, foto: arhiva VL
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Una din marile "realizări" ale guvernării Boc a fost mutilarea legii dialogului social. A fost perioada în care a dispărut contractul colectiv unic pe economie, care apăra inclusiv interesele angajaţilor din firmele mici şi foarte mici, unde nu există obligativitatea încheierii unui contract colectiv de muncă. Iar la puţinele societăţi la care s-a încheiat un CCM, acesta nu acoperă nici pe departe facilităţile din "defunctul" contract unic naţional.

Lipsa unui contract unic la nivel naţional, care să prevadă drepturi minime pentru salariaţi şi sub care angajatorii să nu poată în niciun caz coborî, precum şi o grilă de salarizare în funcţie de pregătirea profesională, duce la nedreptăţi uneori flagrante în ceea ce priveşte salarizarea. Se ajunge, astfel, la numeroase cazuri în care oameni calificaţi şi cu studii superioare sunt plătiţi la fel ca un muncitor necalificat. Veţi spune, probabil, că este vina respectivei persoane că acceptă să fie plătită atât de prost. Dar în Galaţi, situaţia pe piaţa muncii e departe de a fi una roz, iar ofertele pentru cei cu studii superioare se pot număra pe degete. Şi în condiţiile în care, din motive obiective, nu te poţi muta cu jobul în alt oraş, situaţia poate deveni chiar dramatică.

"Contractul unic la nivel naţional era, din punctul meu de vedere, ca o umbrelă pentru angajaţii din sectorul IMM-urilor sau din întreprinderile cu număr mic de salariaţi, de până la 20, unde nu exista obligaţia de a încheia contract colectiv. Presiunea făcută de Consiliul Investitorilor străini şi Banca Româno-Americană asupra Guvernului Boc a dus la modificarea legii dialogului social şi astfel a dispărut acea protecţie pentru cea mai mare parte a angajaţilor din România. După cunoştinţa mea, singurele contracte colective de muncă încheiate sunt în cadrul instituţiilor publice, unde tot voinţa politicului e manifestată şi unde, dacă statul dă o dispoziţie angajatorului (care e tot statul), se încheie un asemenea contract", ne-a declarat sindicalistul gălăţean Ştefan Frunză, preşedinte executiv al Federaţiei Sindicale "Trans Conex", din domeniul transporturilor navale şi aeriene.

"Am văzut că actualul guvern are ca obiectiv şi modificarea corespunzătoare a legii dialogului social şi poate că se va ajunge la echitate şi dreptate socială, aşa cum se pretinde în programul de guvernare", a încheiat Ştefan Frunză.

"Sunt multe aberaţii în legislaţia românească"

Conform liderului filialei Galaţi a confederaţiei sindicale Cartel Alfa, Romică Gîrneaţă, dispariţia contractului unic la nivel naţional este resimţită foarte puternic. "Pe noi ne deranjează că s-a mărit salariul minim fără să se mărească grila de salarizare, cum era înainte în contractul unic la nivel naţional. Contractul unic nu mai există, că au avut grijă Băsescu, Boc şi multinaţionalele să dispară. Singura protecţie este acum CCM la nivel de unitate, care nu asigură nici 20 la sută protecţie pentru salariaţi. Sindicalişti sunt foarte puţini, negocierea contractelor colective se face, în multe cazuri, cu "reprezentanţii" sindicatelor, care de multe ori sunt de fapt oamenii patronatelor, ei numai semnează şi atât. Sunt multe aberaţii în legislaţia românească şi am tras numeroase semnale de alarmă, dar oamenii n-au înţeles. Acum suntem, din păcate, în situaţia în care chiar e foarte greu să-i ajutăm. Noi avem câteva societăţi în care avem contracte colective de muncă şi în care am menţionat că majorarea salariului minim se reflectă în grilă, dar sunt foarte-foarte puţine. Pe partea Cartel Alfa, sunt doar vreo trei-patru societăţi în Galaţi care au contract colectiv", ne-a spus Romică Gîrneaţă.

"Atac" la sindicate

Un chestionar care a circulat acum ceva vreme printre sindicalişti a scos în evidenţă mai multe efecte ale eliminării contractului unic naţional. Astfel, "anularea CCM unic la nivel naţional a dus la eliminarea multor drepturi pentru salariaţi, determinând retrageri din sindicatele de bază. S-au micşorat, consistent, şi şansele de înfiinţare a noi sindicate". De asemenea, "dialogul social cu angajatorul a devenit doar o formalitate, neţinându-se cont de părerea sindicatului". Totodată, "au dispărut prevederile care stabileau coeficienţii de ierarhizare, sporul de vechime şi alte sporuri specifice, salariul minim în privat". De notat şi că "nu a mai fost semnat niciun CCM sectorial. De la grad de acoperire sută la sută a lucrătorilor din România printr-un CCM, s-a ajuns la circa 32 la sută". Nu în ultimul rând, prin dispariţia contractului unic, "s-au impus multe restricţii şi s-au redus multe drepturi care facilitau şi protejau activitatea sindicală şi persoanele alese".

Puţine firme gălăţene au CCM

ArcelorMittal, Damen, Navrom, AFDJ şi APDM sunt printre puţinele companii gălăţene cu contracte colective încheiate pe unitate. Printre facilităţile acordate s-au numărat şi prime consistente de Crăciun pentru salariaţi. Una dintre aceste firme le-a dat angajaţilor prime, pungi-cadou pentru copii şi cotă-parte din economiile la fondul de salarii, care au totalizat aproape încă o leafă. La alte firme din Galaţi, oamenii n-au primit de Crăciun nici măcar un leu în plus.

 

Citit 3369 ori Ultima modificare Duminică, 22 Ianuarie 2017 16:34

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.