SPECIAL VL - Ambasadorul SUA Hans Klemm - Americanii, interesaţi de o zonă metropolitană Galaţi - Brăila

SPECIAL VL - Ambasadorul SUA Hans Klemm -  Americanii, interesaţi de o zonă metropolitană Galaţi - Brăila
Evaluaţi acest articol
(21 voturi)

Constituirea unei zone metropolitane Galaţi - Brăila ar creşte considerabil şansele de atragere la nivel local a unor investiţii importante, fie că e vorba de investiţii din fonduri publice sau investiţii din partea unor companii străine, a declarat, pentru "Viaţa liberă", ambasadorul Statelor Unite la Bucureşti, Excelenţa Sa Hans Klemm, prezent recent la Galaţi într-o vizită oficială organizată de CNIPMMR, în colaborare cu Primăria şi CJ Galaţi.

Referitor la perspectivele unei colaborări mai strânse între Galaţi şi Brăila, ambasadorul american Hans Klemm a arătat însă că "orice decizie de fuziune a acestor două entităţi administrative este una care aparţine autorităţilor locale şi cetăţenilor din cele două comunităţi".

"Dacă o asemenea uniune ar putea avea loc în viitor - este, de altfel, un subiect pe care l-am discutat şi în întâlnirea cu primarul, cu preşedintele CJ, cu partenerii de la patronate - depinde de cele două comunităţi. Şi în măsura în care acest proiect s-ar putea realiza, el ar putea întări profilul zonei, i-ar da mai multă vizibilitate şi ar conferi autorităţilor locale o mai mare capacitate de a influenţa deciziile de la Bucureşti în materie de atragere de fonduri pentru infrastructură, precum, de exemplu, cea de transport. Desigur, acest lucru ar avea, fără îndoială, un impact pozitiv major asupra zonei, inclusiv în atragerea de investiţii ale unor companii americane", a declarat, pentru "Viaţa liberă", ambasadorul Hans Klemm.

După cum v-am informat în paginile ziarului nostru, diplomatul american a vizitat la Galaţi o serie de companii de vârf gălăţene - Şantierul Naval Damen, Criomec şi Frigorex, vizită care a fost precedată şi de o întâlnire cu reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai administraţiei publice din Brăila. Astfel, ambasadorul Statelor Unite a putut să-şi facă o imagine de ansamblu asupra zonei, ocazie cu care a constat inclusiv că aşteptările întreprinzătorilor gălăţeni şi brăileni sunt, în definitiv, foarte apropiate de aşteptările reprezentanţilor companiilor americane în România, fie că e vorba de forţa de muncă, infrastructură sau sistemul de administraţie publică.

"În discuţiile cu reprezentaţii companiilor americane în România, legate de mediul investiţional, sunt, de obicei, menţionaţi trei factori, foarte similari cu cei amintiţi de oamenii de afaceri din România. Primul este legat de calificarea forţei de muncă. Aceste companii vin în România pentru că sunt în căutare de forţă de muncă specializată. Sperăm că sistemul de educaţie din România va continua să genereze forţă de muncă calificată şi se va găsi chiar şi o cale de a atrage înapoi o parte din personalul calificat care a părăsit ţara. Un alt element menţionat este infrastructura - cel mai adesea ne referim la autostrăzi, la transporturi - dar şi infrastructura din domeniul educaţiei sau sănătăţii sunt la fel de importante. Iar un al treilea element este stabilitatea, predictibilitatea şi transparenţa administraţiei publice, a guvernării - calitatea instituţiilor", a arătat, la Galaţi, ambasadorul Statelor Unite, Hans Klemm.

Prin urmare, existenţa unui mediu universitar, legăturile pe Dunăre, poziţionarea în proximitatea unor pieţe importante, avansul pe care îl au unele sectoare industriale (construcţii de maşini, confecţii, IT, construcţii navale, siderurgie etc.) ar fi avantaje pentru o zonă metropolitană Galaţi - Brăila în atragerea investiţiilor străine. O colaborare la nivelul administraţiei publice ar putea completa lipsurile pe care le avem, de exemplu, pe partea de infrastructură rutieră. Iar miza nu este deloc mică. Numai dacă ar fi să ne referim la companiile americane dispuse să investească în România, cele 400 de firme membre ale Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) au cumulat investiţii totale de peste 20 miliarde de dolari şi au generat peste 250.000 de locuri de muncă. Ar fi timpul ca, împreună, Galaţiul şi Brăila să-i ajute pe investitori să-şi găsească mai uşor… drumul şi spre această zonă.

Citit 9163 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Februarie 2017 01:19

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.