Primă de activare de 500 de lei pentru şomeri
Foto: Foto: Arhiva VL

Primă de activare de 500 de lei pentru şomeri
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Şomerii neindemnizaţi aflaţi în evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă pot primi o primă de încadrare netă de 500 de lei, dacă îşi găsesc un job cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni.

În cazul în care se angajează cu normă întreagă, pentru o perioadă mai mare de trei luni, şomerii gălăţeni pot primi o primă de activare în valoare de 500 de lei, neimpozabilă. Există însă trei condiţii care trebuie îndeplinite: şomerii să fie înregistraţi la AJOFM Galaţi, să nu beneficieze de indemnizaţie de şomaj, iar angajarea să se producă după ce s-au înregistrat la AJOFM. „Nu beneficiază de aceste drepturi persoanele care se încadrează la angajatori cu care au avut raporturi de muncă sau de serviciu în ultimele 12 luni şi nici cei care se încadrează în muncă, conform legii, pe perioadă determinată de cel mult trei luni, iar ulterior încadrării în muncă se schimbă durata încadrării în muncă pe perioadă determinată mai mare de trei luni sau nedeterminată”, ne-a declarat directorul executiv al AJOFM Galaţi, Cezar Năstase.

Pentru acordarea primei de activare, şomerii „eligibili” trebuie să depună la sediul AJOFM Galaţi din str. Domnească nr. 191, camera 11, în termen de maximum 30 de zile de la data angajării, următoarele documente: o cerere-tip; actul în baza căruia au fost încadraţi în muncă, în copie, sau dovada încadrării în muncă printr-un act eliberat de angajator, care să ateste încadrarea în muncă conform art. 73^2 din Legea 76/2002 (modificată şi completată), pe suport hârtie sau în format electronic cu semnătură electronică extinsă, bazată pe un certificat calificat; angajament pentru respectarea art.73^3 din lege, care constituie titlu executoriu, potrivit legii; declaraţie pe propria răspundere a angajatorului din care să rezulte că, în ultimele 12 luni, acesta nu a mai fost în raporturi de muncă sau de serviciu cu persoana respectivă.

Prima de activare nu se cumulează cu prima de încadrare (pentru absolvenţii instituţiilor de învăţământ şi absolvenţii şcolilor speciale) şi nici cu prima de instalare care se acordă şomerilor care se încadrează în muncă într-o altă localitate, situată la o distanţă mai mare de 50 km faţă de localitatea în care îşi au domiciliul sau reşedinţa şi, ca urmare a acestui fapt, îşi schimbă domiciliul ori îşi stabilesc reşedinţa în localitatea respectivă sau în localităţile învecinate.

Citit 6788 ori Ultima modificare Duminică, 19 Februarie 2017 17:07

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.