Afacere pierdută de Damen Galaţi | Guvernul va abroga actul normativ privind corvetele militare

Afacere pierdută de Damen Galaţi | Guvernul va abroga actul normativ privind corvetele militare
Evaluaţi acest articol
(14 voturi)

În şedinţa de astăzi, 17 martie, Guvernul Grindeanu va emite un act normativ prin care fi abrogată hotărârea Guvernului Cioloş în urma căreia România urma să cumpere patru corvete olandeze, fabricate la Galaţi, afacere de 1,6 miliarde de euro.

"La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri, Hotărârea Guvernului nr. 906 din 29 noiembrie 2016 privind aprobarea circumstanţelor şi procedurii specifice aferente programului strategic de înzestrare "Corvetă multifuncţională", publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 1034 din 22 decembrie 2016, se abrogă", se arată în proiectul de act normativ care va fi adoptat de Guvern.

Principala problemă pare a fi legalitatea în care a fot adoptată această hotărâre de către guvernul Cioloş. "Trebuia să existe înainte un memorandum care să fie aprobat în Parlament. Orice investiţie în acest domeniu mai mare de 100 de milioane de euro trebuie aprobată de către Parlament, deci paşii sunt cât se poate de clari. Se abrogă, se merge cu memorandum în Parlament. Parlamentul aprobă sau nu, după care se vine în Guvern cu o hotărâre de guvern de acest tip. Nu s-au respectat acei paşi, tocmai de aceea trebuie să abrogăm această hotărâre de guvern" a spus Sorin Grindeanu.

Posibilitate de reluare 

Săptămâna aceasta, liderul PSD Liviu Dragnea a anunţat că procedura pentru achiziţia corvetelor militare ar putea fi reluată de către cabinetul Grindeanu. "Un memorandum adoptat de Guvern, urmat de aprobarea Parlamentului şi emiterea unei hotărâri de guvern care finalizează eventual un dialog competitiv. Rezultatul final nu îl ştie nimeni", a mai spus Dragnea. Acesta a spus că, dacă guvernul condus de Sorin Grindeanu va dori, va putea relua procedura, urmând toţi paşii legali. 

În urma acestei hotărâri, Şantierul Naval din Galaţi pierde un proiect de 1,6 miliarde de euro, care urma să se întindă pe durata a şapte ani.

Citit 6583 ori Ultima modificare Joi, 16 Martie 2017 17:52

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.