Imprimă această pagină

Legea prevenţiei este aproape gata. Sancţiuni pentru firme după şapte zile pentru conformare

Legea prevenţiei este aproape gata. Sancţiuni pentru firme după şapte zile pentru conformare
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

Secretarul de stat în cadrul Ministerului pentru Mediul de Afaceri, Comerţ şi Antreprenoriat (MMACA), gălăţeanul Cristian Dima, a anunţat că Legea prevenţiei este foarte aproape de a fi pusă în dezbatere publică. Prezent la ediţia „Invest in Romania” de la Galaţi, Dima le-a cerut oamenilor de afaceri să participe activ la finalizarea actului normativ.

„Suntem foarte aproape de a pune pe dezbatere publică Legea prevenţiei. Nu influenţează atât de mult mall-urile, marii investitori a căror faţă n-o cunoaşte nimeni. Nu cred că Legea prevenţiei va fi un mare avantaj pentru ArcelorMittal sau pentru Damen, dar pentru miile de întreprinzători, pentru mediul antreprenorial, Legea prevenţiei s-ar putea să fie o formă de… amabilitate, de coeziune între instituţiile care au dreptul de control şi obligaţia să controleze şi mediul de afaceri. Aici vă rog să lucrăm împreună, pentru că dacă iese o lege care nu ne place, vina este a noastră, a tuturor”, a spus secretarul de stat Cristian Dima în faţa zecilor de antreprenori din mai multe judeţe prezenţi la ediţia din Galaţi a caravanei „Invest in Romania”.

Proiectul Legii prevenţiei prevede că autorităţile de control nu vor mai putea sancţiona agenţii economici pentru contravenţiile sesizate fără ca, în prealabil, respectivelor firme să le fie acordată o „amnistie” de minimum şapte zile lucrătoare, pentru remediere, după care controlul poate fi reluat. Legea prevenţiei va avea şi excepţii. Ea nu se va aplica atunci când există un pericol pentru constatarea situaţiei fiscale, un pericol grav şi iminent de accidentare pentru salariaţi sau când se utilizează munca la negru sau a minorilor.

Oficialul gălăţean din cadrul MMACA a mai afirmat că pe portalul ministerului va exista planul tematic de control. „Toată lumea este speriată, terorizată, disperată, când organele de control pleacă în baza unei tematici. S-a ajuns la ideea că societăţile comerciale sunt urmărite precum o fac radarele de după colţ, că de fapt încercăm să le prindem în ofsaid şi nu să le ajutăm să fie în conformitate cu prevederile legale. Cred că primul lucru care trebuie făcut, înaintea unui control, este să încărcăm pe portalul ministerului tematica de control pe toate domeniile, astfel încât mediul de afaceri să aibă cu uşurinţă posibilitatea să se conformeze”, a continuat Cristian Dima.

Nu în ultimul rând, Dima a mai afirmat că ministerul lucrează la realizarea unul cod economic care "să cuprindă toate reglementările cuprinse acum în Legea societăţilor comerciale, Codul Fiscal, Legea Registrului Comerţului şi celelalte zeci de acte normative privind activitatea economică”.

Citit 1670 ori Ultima modificare Duminică, 19 Martie 2017 16:35

Cristinel Luca