Minciuna, ca o stare de fapt

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

De la Revoluţie încoace, gălăţenii s-au obişnuit să fie minţiţi. Fiecare om ce a ajuns în fruntea oraşului sau în fruntea judeţului şi-a adus după el clica de incompetenţi, băieţi care nu au făcut altceva decât să fure bani din fondurile publice, fără ca nimeni, niciodată, să îi tragă la răspundere. Aceste lucruri au devenit, din păcate, truisme.

Începând de săptămâna viitoare, "Viaţa liberă", cu ajutorul unuia dintre cei mai buni specialişti în administraţie din această parte a ţării, va demonstra, negru pe alb, cum societăţile ce se ocupă de furnizarea serviciilor publice din Galaţi fură cu bună-ştiinţă, încălcând grav legile şi dreptul oamenilor de a-şi alege modul în care primesc utilităţile.

În acest moment am în minte un exemplu cât se poate de simplu: tu, ca gălăţean plătitor de taxe, cetăţean european, cu drepturi, nu ai voie să îţi faci branşamente individuale şi eşti prizonier în iţele complicate ale furnizării de apă şi căldură. Practic, dacă îţi pui centrală, însă locuieşti într-un bloc cu apa tăiată din cauza datoriilor uriaşe, chiar dacă eşti cu plăţile la zi nu poţi să beneficiezi de investiţia făcută, din cauză că furnizorii îţi spun că nu îţi pot face ţie, personal, branşament individual. Este cum nu se poate mai aberant. Culmea, legea permite şi chiar încurajează branşamentele individuale. Dar nu se vrea, iar prin această îndărătnicie, patentată la Galaţi, sunt încurajaţi rău-platnicii.

Prima constatare este că rău-platnicii, deşi stau prost cu respectul faţă de vecini şi cu spiritul economic, au un simţ electoral cu totul special. Se duc la vot frecvent, la fiecare tur de scrutin. Şi pun ştampila unde trebuie. Adică pe cei care le promit că-i vor ierta de datorii.

Putem spera că gălăţenii bun-platnici, prinşi în continuare în sistemul centralizat de furnizare a apei şi al încălzirii, vor trece cu bine şi de această iarnă. Deşi mă îndoiesc. Cred că vor ajunge doar până în decembrie căci, odată alegerile prezidenţiale terminate, se vor opri şi pomenile. Scenariul e simplu. Cei care nu şi-au plătit căldura nu îşi vor plăti nici apa rece. Apă-Canal va debranşa în continuare blocurile. Un bun-platnic ce are ghinionul să locuiască într-un astfel de bloc se va trezi în situaţia de a fi legat de mâini şi de picioare. Oricât de mult va subvenţiona Primăria centralele de apartament, fără un branşament individual la apă rece, acestea vor fi absolut inutile.

Galaţiul se poate trezi astfel într-o situaţie şi mai disperată decât cea în care se află deja. Bun-platnicii se vor transforma, la rândul lor, în rău-platnici, forţaţi de aleşii locali. În aceste condiţii, iarna anului 2015 se anunţă a fi una apocaliptică. Acesta este scenariul optimist. Cel pesimist ar fi ca "Armaghedonul utilităţilor" să se dezlănţuie în prag de Crăciun, Anno Domini 2014. Chiar sunt curios ce soluţii pot gândi aleşii în faţa previzibilei crize.

Însă dincolo de soluţii, autorităţile ar trebui să caute şi vinovaţii. Să facă nişte calcule, să vadă cam cât şi cam cine a furat în ultimul sfert de secol dreptul gălăţenilor de a trăi într-un oraş civilizat. Şi să sesizeze justiţia! Promitem că, în limita posibilităţilor, vom ajuta şi noi cu aceste calcule, pe care le vom publica în paginile ziarului. Să se ştie. În rest, de săptămâna viitoare vom da drumul campaniei "Apa noastră cea de toate zilele!".

Citit 1104 ori Ultima modificare Joi, 18 Septembrie 2014 18:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.