Când vă apucaţi de treabă, domnule primar?

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Nu ştiu dacă în (stufoasa) organigramă a Apă Canal SA Galaţi există funcţia de tăietor de apă. Ştiu însă că ar trebui să existe, căci tăiatul de apă pare să fi devenit cea mai importantă activitate realizată de societatea de interes public păstorită de inginerul de nave Gelu Stan. De 24 de ore (adică de vineri dimineaţă) absolut toţi locuitorii din Galaţi racordaţi la reţeaua publică au rămas fără apă caldă. Enervant este că oprirea furnizării s-a făcut de-a valma. Şi la rău-platnici, şi la buni-platnici, ba chiar şi la asociaţiile de proprietari care, în întregul lor, nu au nicio restanţă la plata facturilor. Pare absurd, dar este pura realitate.

Culmea este că apa caldă n-a fost tăiată, aşa cum ar fi fost de aşteptat, nici de Apaterm şi nici de Electrocentrale. Nu! De fapt, producătorul şi distribuitorul de agent termic nu au nici un rol în piesa aceasta absurdă, în care rolul de călău al apei calde a fost preluat de Apa Canal. O să spuneţi că Apă Canal nu furnizează apă caldă. Aşa e! În schimb furnizează apa rece necesară preparării apei calde. Iar robinetul cu apă rece s-a închis, cică, pentru că Apaterm SA nu şi-a plătit facturile.

Pare logic, dar nu este. În fapt, Apă Canal facturează apa rece pentru apa caldă direct asociaţiilor de proprietari, care achită contravaloarea acesteia în două locuri: cea a apei direct către societatea păstorită de Gelu Stan, iar cea a agentului termic aferent către falimentara Apaterm. În acest condiţii, Apă Canal putea să taie, în cel mai bun caz, doar apa rece furnizată la sediul de birouri al Apaterm, şi nu cea distribuită în punctele termice, pentru fabricarea apei calde necesară asociaţiilor care sunt cu plata la zi.

În cursul zilei de vineri, 19 septembrie 2014, am primit la sediul ziarului zeci de mesaje telefonice sau electronice de la gălăţenii revoltaţi de situaţia creată. Oamenii nu pot să accepte că sunt privaţi de un drept elementar – să primească apă caldă, dacă tot au plătit facturile la zi – şi-l somează pe primarul Marius Stan să lase naibii manevrele politice şi să pună mâna să rezolve balamucul păgubos din relaţia dintre Apă Canal şi Apaterm.

Sincer vorbind, oamenii au dreptate. Suntem martorii unui abuz grosolan, care încalcă flagrant până şi cele mai elementare reguli ale bunului simţ. Nu mai vorbim de legislaţie, căci acolo (respectiv în Legea nr. 51/2006, mai precis articolele 36-37) scrie clar că furnizorii de utilităţi publice nu au voie să oprească furnizarea serviciului în mod nejustificat, în caz contrar fiind pasibili de plata de despăgubiri. Or, ceea ce se întâmplă acum la Galaţi este tocmai un caz clar în care toate persoanele lăsate în mod abuziv fără apă caldă au tot dreptul să se adreseze instanţelor pentru a primi despăgubiri şi pentru ca Apă Canal să fie obligată să respecte legea.

Nu în ultimul rând, este necesar să readuc în discuţie rolul Primăriei în tot acest adevărat balamuc. Dacă Marius Stan nu este capabil să gestioneze nici măcar problemele fundamentale ale oraşului – apa rece, apa caldă, căldura, ordinea publică şi salubritatea – atunci la ce mama lui proces-verbal mai arde gazul prin cea Primărie? Întreb, nu dau cu parul!

Citit 1827 ori Ultima modificare Vineri, 19 Septembrie 2014 19:03

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.